Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med iz kamenjara
  • 05.02.2020. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Kreševo Polje, Šestanovac

Med od drače Mirka Kovačevića najbolji u Hrvatskoj

Nema tu nikakve tajne. Trudim se da med koji stavljam na tržište bude najbolje kvalitete, skroman je pčelar čiji je med od drače osvojio zlatnu plaketu na natjecanju u Karlovcu.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 4.587
  • 557
  • 2

Nakon samo četiri godine pčelarenja i tek dvije godine branja meda Mirko Kovačević iz Kreševa Polja u općini Šestanovac, profilirao se u vrhunskog pčelara koji se nakon pčelarskog sajma Dalmatina u Splitu, zlatom okitio i u Karlovcu. Njegov med od drače donio mu je zlatnu plaketu na natjecanju pčelara FB grupe Uspješno pčelarenje koja okuplja nešto više od četrnaest tisuća članova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Grupa osnovana prije dvije godine od strane jednog od najvećih hrvatskih pčelara i proizvođača matica Jose Pleše iz Slunja organizirana je u edukativne svrhe, a s vremenom je prerasla u regionalno savjetovalište u koju se sve više uključuju pčelari iz susjednih država.

Vrhunski pčelar s područja vrlo škrtog medonosnim biljem

"Iz tog smo razloga krenuli s organiziranjem ovog našeg prvog natjecanja. Što se tiče same nagrade, Kovačević je jedan od onih pčelara koji se cijeli daje u posao, a istovremeno jako puno ulaže u kvalitetu meda. Nakon njegovog meduna i osvojenog zlatnog odličja na Dalmatini prije dvije godine, ovog puta je briljirao s medom od drače. Znači, jednostavno se radi o vrhunskom pčelaru a područja vrlo škrtog medonosnim biljkama, a istovremeno terena s kojeg dolazi i najkvalitetniji med i medni proizvodi", otkrio nam je Joso Pleš tajnu uspjeha meda iz Kreševa.

Recept za najbolji med ipak najbolje zna njegov proizvođač Mirko Kovačević.

Pčelari tri godine, predao na natjecanje prvi med i osvojio - zlato!

"Nema tu nikakve tajne. Trudim se da med koji stavljam na tržište bude najbolje kvalitete. Sve ulažem u tom smjeru i rezultat je bio očekivan. U planu mi je povećati brojnost košnica sa pedeset na sedamdesetak, a jednako tako i povećati fond pčelinjih proizvoda. Što se tiče samog plasmana, sve rješavam na kućnom pragu. Za neka sam možda skup, ali vjerujte mi prava kvaliteta nema cijenu", tvrdi Kovačević.

Prvo natjecanje pa zlatni medun 

Podsjećamo, prvo pa zlato osvojio je ovaj pčelar na IX. Međunarodnom pčelarskom sajmu "Dalmatina“ još 2018. Njegov medun s kojim se prvi put okušao na natjecanju ovjenčan je zlatnom diplomom. "Zlatni sjaj mog meda govori mi da dobro radim i idem pravim putem. Počeo sam s jednim nukleusom, a sada imam oko četrdeset košnica s tendencijom povećanja broja pčelinjih zajednica. Na selu se može živjeti ako se hoće i želi raditi i ako se hoće i želi ostati u svojoj domovini.

Pčele ne poznaju riječ odgoda ili kasnije. U datom trenutku točno se moraju odraditi određene aktivnosti, nema čekanja ni kašnjenja. Svaka odgoda za sobom nosi i posljedice.

Discipliniran rad nosi i rezultate to je jedini i pravi put do uspjeha u pčelarstvu", rekao nam je tada ovaj sjajni pčelar. 


Tagovi

Mirko Kovačević Med od drače Zlatna odličja


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]