Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 04.01.2010.

Matična mliječ

  • 2.922
  • 136
  • 0

Do sada smo na pčelinjaku napravili sve što je bilo potrebno za uspješno prezimljivanje. Uspjeh ćemo vidjeti kroz nekoliko mjeseci, jer jesen nije bila uobičajena i pčele je dosta izmorila čestim neuobičajenim toplinama. Kada nemamo posla na pčelinjaku a u radionici nam je prohladno, možemo se podsjetiti na korisnost mnogih pčelinjih proizvoda i možda pokušati s njihovom proizvodnjom u idućoj sezoni. Jedan od njih je sigurno i matična mliječ čija proizvodnja je zahtjevna, ali je fizički lakša od proizvodnje meda.

Matična mliječ je visokovrijedna namirnica i za ljudsku potrošnju vrlo hranjiva. Bogata je vitaminima, bjelančevinama i aminokiselinama. Sadrži vitamine B-kompleksa, a osobito je visoka koncentracija vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6. Jedini je prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku. Osim toga, sadrži još i vitamine A, C, D i E, minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina kao i tvari koje sprječavaju umnažanje bakterija i virusa. Jača imunitet i vrlo povoljno djeluje protiv bronhijalne astme, bolesti jetara, prilikom zarastanja prijeloma i na kožne bolesti. Učinak se temelji na ubrzavanju oksidativnih procesa u izmjeni tvari, pobuđuje imunološki sustav pa ima i povoljan učinak na artritis, slabokrvnost i mišićnu distrofiju. Osim zbog navedenih općih učinaka, matična mliječ može se primjenjivati lokalno (umiješana u kreme) za premazivanje oboljelih dijelova tijela ili u sastavu nekih dijetalnih pripravaka.

Uvjeti za proizvodnju

Matična mliječ može se proizvoditi u svim košnicama s jednakim okvirima u plodištu i medištu. To je važno zbog toga da se mogu prenositi okviri iz plodišta s mladim leglom i pojačavati prostor (nastavak) u kojem proizvodimo matičnu mliječ. Postoje mnogobrojni opisani načini kako se može proizvoditi matična mliječ. Svi se mogu svrstati u dvije skupine - proizvodnju u košnici s prisutnošću matice i proizvodnju bez prisutnosti matice. Postoje i gotovi setovi za proizvodnju mliječi (slični onima za uzgoj matica - Jenter). Kod proizvodnje mliječi s očuvanjem matice u pčelinjoj zajednici najmanje se remeti rad u košnici, a zajednica se održava u cjelini pa su izbjegnuti biološki poremećaji vezani uz oduzimanje matice. S proizvodnjom mliječi možemo započeti u kasno proljeće ili ljeto, kada je zajednica na vrhuncu svog razvoja i ima mnogo pčela a legla su zatvorena. U tom razdoblju ima i obilje nektara i peluda. Stalna prisutnost dovoljnih količina hrane presudan je čimbenik za proizvodnju matične mliječi. Ako se paša naglo prekine ili vrijeme ne dopušta obilat unos u košnicu, zajednice u kojima proizvodimo mliječ moramo prihranjivati šećernim sirupom u koji je dodan pelud ili bjelančevinske zamjene (kvasac, mlijeko u prahu). U slučaju dodavanja zamjena, mliječ će biti drukčije kakvoće od one proizvedene od peluda. Izabiremo jake zajednice s puno mladih pčela, jer matičnu mliječ mogu proizvoditi samo mlade pčele radilice u dobi od 5 do 15 dana.

Potreban pribor i prostor

Proizvodnja mliječi odvija se slično kao i proizvodnja matica. Moramo pripremiti osnove matičnjaka u koje ćemo presađivati jednodnevne ličinke. Te osnove možemo napraviti od čistoga pčelinjeg voska pomoću posebnog kalupa, ili mogu biti umjetne (od plastičnog materijala) koje se mogu gotove kupiti u prodavaonicama pčelarskih proizvoda. Ako ih je u košnici dovoljno, mogu se koristiti i početci matičnjaka (takozvana zvonca) koja nalazimo na saću u svakoj zajednici, ali ih treba oprezno izrezati da se ne izobliče. Kako za proizvodnju mliječi trebamo čvrste matičnjake koji se bez problema mogu koristiti više puta, preporučljiviji su oni umjetni ali ih prije upotrebe moramo dobro očistiti (oprati i odmastiti od lijevanja plastike) te presvući rastopljenim pčelinjim voskom kako bi ih pčele bolje prihvatile. Naime, očišćene i osušene umjetne matičnjake nakratko uronimo u rastopljeni ali ne prevrući pčelinji vosak i ocijedimo, pazeći pritom da su okrenuti prema dolje kako na dnu ne bi ostalo previše voska zbog kojeg bi postali preplitki. Za osnove matičnjaka trebamo prazni okvir koji odgovara košnici u kojoj ćemo proizvoditi mliječ i u koji umećemo tri letvice koje za bočne stranice pričvrstimo čavlićem, ili na neki drugi način, da ih možemo okretati i skidati. Bitno je da te letvice ostanu pokretne kako bismo njima mogli rukovati prilikom pričvršćivanja matičnjaka ili vađenja matične mliječi. Za proizvodnju matične mliječi još je potrebna igla za presađivanje jednodnevnih ličinki.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Gospodarski list


Tagovi

Pčelarstvo Pčele Matična mliječ Košnica Med