Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Hrženjak
  • 14.07.2019. 10:30
  • Koprivničko-križevačka, Starigrad

Marijan Hrženjak: Naš uspjeh je dokaz da ako imate kvalitetu, plasman nije upitan

Osim širokog asortimana medova i prerađevina na bazi meda, od 2016. proizvode medenjake i paprenjake te razne slatke dekoracije od meda. Kvalitetu potvrđuje i certifikat ‘Med iz Lijepe naše’, a moto im je: Svako jutro žlica meda bolestima prići ne da!

Foto: arhiva OPG Hrženjak
  • 1.659
  • 167
  • 0

OPG Hrženjak iz Starigrada kod Koprivnice čine supružnici Nada i Marijan te kćerke Ana i Mirjana. “Pčelarstvom se bavimo od 2003. godine, a danas imamo preko 170 proizvodnih i pomoćnih košnica. Osim na koprivničkom području, kamione s pčelama, zbog lijepe i čiste prirode, često odvozimo i u đurđevački dio Podravine”, kaže nositelj OPG-a Marijan Hrženjak koji brojna ljekovita svojstva meda ističe kroz moto: Svako jutro žlica meda bolestima prići ne da!

Medenjaci, paprenjaci, slatke dekoracije od meda

Osim širokog asortimana medova i prerađevina na bazi meda, od 2016. godine proizvode medenjake i paprenjake te razne slatke dekoracije od meda. Kvalitetu njihovih medova potvrđuje i certifikat ‘Med iz Lijepe naše’.

“Bavimo se pčelarstvom kao primarnom djelatnošću te proizvodnjom domaćih medenjaka što je dodatak na primarni OPG koji smo otvorili 2004. godine. Registrirali smo objekt za proizvodnju meda i objekt za proizvodnju medenjaka, a većinu poslova odradimo supruga i ja. U našoj obitelji je pčelarenje i vrcanje ženski posao, a priprema medenjaka i paprenjaka muški”, smije se ‘deda Medeni’ kako ga zovu dječica iz susjedstva.

Vrijedni supružnici Nada i Marijan Hrženjak

“Nada je vrsna pčelarica, a ja često rado stavim pregaču i rukama valjam kolačiće. Kolače pravimo zajedno, ali medenjake volim odraditi sam. Pčelice proizvedu oko 4 t meda godišnje, a mi od pčelinjeg nektara napravimo oko 200 kg slastica. Proizvodimo još i propolis, cvjetni prašak te vosak. Medenjake i paprenjake najprije smo sami testirali, a do sada su već isprobani na raznim stranama svijeta”, kaže Marijan i dodaje da odlaze na brojne sajmove diljem Hrvatske.

Medenjaci kao odgovor na jeftini uvozni med

“Prije 13 godina zbog famozne privatizacije ostao sam bez posla pa sam intenzivnije krenuo u pčelarstvo, prije je to bio samo hobi. Danas prodajemo na kućnom pragu i na manifestacijama diljem Hrvatske, dok dio potrošimo na proizvodnju medenjaka. Medenjaci su naišli na izvrstan odjek i njih nikad dosta! Radi se o domaćim medenjacima u nekoliko okusa, a u proizvodnju smo ušli baš zbog toga što je tržište preplavio uvozni med koji je rušio cijenu našem domaćem. Smatram da bi na deklaracijama meda trebalo biti precizno navedeno iz koje zemlje dolazi. Znamo da se pravi med mora kristalizirati te i na to treba obraćati pažnju. Naš uspjeh je dokaz da ako imate kvalitetu, plasman nije upitan”, ustvrdio je Marijan te rekao da će se uskoro njihovi medenjaci moći naći i na policama Špara odakle su izrazili želju imati taj proizvod.

"Naš rad prepoznali su i u programu Zlata vrijedan koji su vodili Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede te nas 2017. proglasili najboljim OPG-om Koprivničko-križevačke županije”, prisjećaju se supružnici Hrženjak.

Zbog pomora pčela ostali na jednoj košnici, no nisu odustali

Za selidbe pčela po ispaši kupili su dva kamiona koja voze po Podravini, a u Mičetincu nedaleko Đurđevca (Nadinu rodnom selu) imaju fiksni pčelinjak. Kupcima je najdraži bagremov med, dok lipov daje posebnu aromu medenjacima. Prije više godina zbog pomora pčela ostali su na samo jednoj košnici, no nisu odustali jer imaju volju nešto stvoriti.

Kvalitetu potvrđuje i certifikat ‘Med iz Lijepe naše’

“Živimo skromno i ne tražimo puno, ali znamo da se uz dovoljno truda i nekoliko dobrih ideja može puno napraviti. Ne treba odmah bježati u Irsku, važno je zasukati rukave i uspjeh neće izostati. A doma je doma, u bijelom svijetu si uvijek stranac pa srce stalno vuče kući. Gdje je tu sreća?”, pita se ‘deda Medeni’, ponosni otac dviju kćeri i još ponosniji djed četvoro unučadi kojima također želi uspjeh i sreću u ‘Lijepoj našoj’.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Hrženjak Pčele Med Medenjaci Paprenjaci


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.