Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga pčelara Nektar
  • 22.01.2016. 15:35

Mali kornjaš košnice prijeti pčelarima!

"Najvažnija nam je zadaća u narednom razdoblju uvesti u katastar pčelinjaka što veći broj pčelinjaka pčelara", kaže Stanko Čuljak.

Foto: pixabay.com
  • 1.156
  • 196
  • 0

Na redovnoj izbornoj skupštini Udruge pčelara Nektar iz Vinkovaca koja okuplja oko 120 članova, za predsjednika je reizabran dosadašnji predsjednik Stanko Čuljak, dopredsjednik je Danijel Kunodi, a tajnik udruge Milan Žalac.

"Najvažnija nam je zadaća u narednom razdoblju uvesti u katastar pčelinjaka što veći broj pčelinjaka naših pčelara. To za toga pčelara ne mijenja ništa, on neće biti obavezan ničime pa ni ući u udrugu, ali će puno značiti u borbi protiv velikoga štetnika kojega se bojimo, a koji nam je u blizini", naveo je jedan od zadataka budućeg djelovanja Udruge Nektar Stanko Čuljak rekavši kako je dakako riječ o malom kornjašu košnice (Aethina tumida) koja je 2014. godine pronađena u Kalabriji, regiji južne Italije zbog čega je spaljeno više od 3.000 košnica, što je 4% od ukupnog broja košnica u toj regiji.

Potrebna evidencija pčelinjaka u borbi protiv kornjaša

"U slučaju njegove pojave, u krugu od 25 kilometara se uništavaju košnice, u krugu od 100 kilometara provodi se monitoring, u krugu 3 kilometara se spaljuju sve zaražene pčele iz jedne zajednice. To je veliki posao, a može ga se znatno otežati ako se ne znaju sva mjesta gdje su pčele. Stoga je potrebno imati evidenciju svih pčelinjaka", pojasnio je okupljenim pčelarima Stanko Čuljak.

Govoreći o budućim zadacima, zauzeo se i za povećanje marketinških aktivnosti među pčelarima kako bi se povećala potrošnja meda među građanima. "Moramo gdje god stignemo pričati o dobrobiti pčelinjih proizvoda. Nikada ne govorimo da pčelinji proizvodi liječe, ali kažemo da oni poboljšavaju opće stanju organizma", kaže taj iskusni vinkovački pčelar dodajući kako će udruga nastaviti s organizacijom edukacija, predavanja i demonstracija za mlade pčelare.

Širenje informacija je razlog zašto udruga postoji!

"Teme koje se obrađuju na našim sastancima su aktualne te prate zbivanja i probleme na pčelinjaku. Na svakom sastanku, osim o pčelarenju, iznose se i sve bitne informacije kao što su: potpore, predavanje u drugim udrugama, skupovi pčelara, dostava godišnjih dojava, obavijesti pašnog povjerenika i slično.

Ovo smo uveli na pritužbe članova da nema svatko internet i ne zna se njime služiti. Sve informacije su rečene na sastancima, a bitne ponavljamo i nekoliko puta zaredom da ih svi imaju priliku čuti. Nažalost, sastancima prisustvuje u prosjeku 15 do 30 pčelara. Molio bih Vas da nazočite na tim sastancima i dobijete pravodobno informacije, jer zato udruga i postoji.

Isto tako bih Vas molio da oni koji ne dolaze na sastanke nedostatak svog informiranja ne prebacuju na udrugu i mene najčešče riječima: Nitko mi to nije rekao, ili: Zašto mi to nije niko javio", kritički se osvrnuo Čuljak pozvavši sve da svojim znanjem i iskustvom doprinesu poboljšanju rada udruge Nektar koja je prošle godine proslavila 130. obljetnicu postojanja te spada u najstarije pčelarske udruge u Hrvatskoj.

Foto: pixabay.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Vinkovci Nektar Stanko Čuljak Skupština Štetnik Mali kornjaš Košnice Aethina Tumina Dobrobit Med Milan Žalac Danijel Kunodi Stanko Čuljak


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]