Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruma
  • 09.09.2017. 08:30

Loša godina za pčelare ne menja cenu meda

Pčelari iz Srema kažu da je ovo bila najteža godina u poslednjih 10, ali da garantuju za kvalitet meda i cenu ne menjaju.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 866
  • 36
  • 0

Pčelari iz Srema, kao i oni iz drugih delova Srbije, slažu se da je ovo bila najteža godina od poslednjih deset. Nisu bili naklonjeni vremenski uslovi, a problema je bilo i sa pašom. Ipak, cene meda ostale su iste.

Neočekivano loša godina

"Sve je bilo slabo i loše", kaže Ivan Baštovanović, dugogodišnji pčelar iz Klenka: "Biljke su slabo medile, pa mi sada imamo i manje meda nego što smo očekivali. Iako smo selili košnice, loše smo prošli. Bagremovog meda je malo, lipovog takođe, a jedino je ponegde bila dobra suncokretova paša, što je mnoge pčelare donekle i izvuklo".

I Stanimir Javorac, predsednik udruženja pčelara "Nikola Mileusnić" iz Rume kaže da niko nije čekivao ovako lošu godinu. Mnoga pčelinja društva su i iz zime izašla sa gubicima, što je bila naznaka loše godine.

Javorac: gubici naznaka loše godine

"Vremenski uslovi su kasnije samo pogoršali situaciju, pa sada svi imamo manje meda u ponudi. To ipak ne znači da smo povećali cenu meda. U prodavnicima, i marketima, cena je povećana u proseku 30 odsto, dok mi naš prirodni med prodajemo po nepromenjenim cenama. Ja bagremov prodajem po 800 dinara za kilogram i grantujem da je potpumo prirodan, što se za neke u marketima ne može reći", kaže Javorac.

Med po povoljnim cenama

Ruma je bila domaćin sajma na kome se med prodavao po cenama od 500 do 800 dinara za kilogram, što je zavisilio od vrste meda. Osim prodaje, razgovaralo se sa potrošačima o konzumiranju meda i njegovom značaju u ishrani.

"Veoma je važno koristiti med i pčelinje proizvode, ali ljudi moraju da shvate da med nije ni lek ni hrana. Objašnjavamo našim kupcima sve prednosti korišćenja meda i pčelinjih proizvoda u ishrani, ali uz konstattaciju da se neke bolesti ne mogu izlečiti samo korišćenjem meda", napominje pčelar Radivoj Paravinja iz Dobrinaca.

Od toga kako se pčelinje društvo pripremi za zimu, zavisi i kakva će proizvodna godina biti. U tom delu ne sme biti grešaka, i pčele moraju dobiti sve ono što ime je potrebno.

Foto: Zlatko Markovinović


Foto prilog


Tagovi

Sajam meda Pčelinji proizvodi Hrana Lek Prodaja Bagremov med Pasa Konzumiranje meda Predavanje Prezimljavanje pčela


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!