Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari u Saboru
  • 25.03.2023. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Lani mu izgorjelo 100 pčelinjih zajednica, prije tragedije izvrcao najbolji eko med na svijetu

Na međunarodnom ocjenjivanju "Apimiel 2022“ u Italiji, u konkurenciji čak 220 proizvođača, med Dragutina Kesera proglašen je najboljim.

Foto: Saborski odbor
  • 1.581
  • 124
  • 0

Med od bagrema Dragutina Kesera na međunarodnom ocjenjivanju "Apimiel 2022“ u Italiji, u konkurenciji čak 220 proizvođača, proglašen je najboljim ekološkim medom. No, iste te godine, pretrpio je i strašan gubitak. 

"Lani sam doživio veliku tragediju. Izgorio mi je kamion sa 100 pčelinjih zajednica, no prije samog požara izvrcao sam med koji je ocijenjen najboljim ekološkim na svijetu“, otkrio je Keser, član Udruge pčelara "Lipa“ iz Popovače, na sastanku u Hrvatskom saboru gdje ga je primila predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir

Uz njega su prijemu nazočili i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet, predsjednik Udruge pčelara Lipa Popovača Drago Plaščar i predsjednik Zajednice udruge pčelara Sisačko- moslavačke županije Damir Bukvić.

Prvi čovjek HPS-a istaknuo je pritom da su patvorine meda i nedostatak pčelinjih paša glavni izazovi hrvatskog pčelarskog sektora koji pokazuje otpornost i rast.

"Samo je u proteklih pet godina broj pčelara porastao za 2.000 te ih sada ima više od 9. 000, a broj pčelinjih zajednica za 110.000, pa ih sada ima više od 460 .000 dok je ukupna proizvodnja meda u 2022. godini iznosila 9.000 tona", istaknuo je Kocet.

Savez, naglasio je, teži daljnjem povezivanju pčelara, njihovom međusobnom dijeljenju praktičnih znanja i iskustava te promoviranju uspjeha postignutog u ovom sektoru na dobrobit svih, pčelara i potrošača pčelinjih proizvoda.

M. Petir, pak, navela je kako bi za potrošače i proizvođače najpošteniji način deklariranja bio označavanje svake države podrijetla meda i postotnog udjela u mješavinama meda. Naglasila je i da je zbog doprinosa gospodarstvu i očuvanju bioraznolikosti, ključno vrednovati oprašivačku ulogu pčela i iznaći model za isplatu potpore po pčelinjoj zajednici.

Damir Bukvić rekao je da je Zajednica udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije, jedna od najorganiziranijih pčelarskih udruga u Hrvatskoj, u kojoj je prema evidenciji za 2023. godinu upisano 760 pčelara sa 51.886 pčelinjih zajednica. Udruga pčelara "Lipa" iz Popovače, naveo je Drago Plaščar, okuplja 78 pčelara sa 5.968 pčelinjih zajednica s područja Grada Popovače i Općine Velika Ludina. 


Tagovi

OPG Keser Dragutin Keser Najbolji eko med Apimiel Sabor Marijana Petir Dražen Kocet Drago Plaščar Damir Bukvić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić