Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski dani
  • 04.04.2016. 11:30

Kupujte med kod svog pčelara!

S obzirom da smo 2013. ušli u Europsku uniju, zakonska regulativa dopušta pakirerima da miješaju uvozni med s hrvatskim i da je to med proizveden u EU, dakle u Hrvatskoj. Znači, nađite svog pčelara i kupujte kod svog pčelara, upozorava Saša Perić.

Foto: Vjekoslav Hudolin
  • 2.674
  • 134
  • 0

Bagremov, kestenov, livadski, od lipe, suncokreta, uljane repice - med i drugi pčelinji proizvodi od davnina se koriste kao hrana i lijek, a u novije vrijeme su dobili snažnu medijsku kampanju te su prepoznati upravo kao takvi.

Prosječno se u Hrvatskoj proizvede između 8 i 10 tisuća tona meda što zadovoljava hrvatske potrebe, no uvoz meda posljednjih godina raste pa je tako u prvih 10 mjeseci 2015. samo iz Kine uvezeno više od 400 tona meda.

"S obzirom da smo 2013. ušli u Europsku uniju, zakonska regulativa dopušta pakirerima da miješaju uvozni med s hrvatskim i da je to med proizveden u EU, dakle u Hrvatskoj. To je onaj dio na koji bi mi htjeli upozoriti naše potrošače da obrate pozornost. Znači, nađite svog pčelara i kupujte kod svog pčelara" - upozorio je Saša Petrić iz Hrvatskog pčelarskog saveza na Pčelarskim danima, održanim u Vinkovcima.

Proizvodimo dovoljno meda, no ipak smo iz Kine uvezli 400 tona

Pokrenut je i postupak izrade jedinstvene staklenke za med na području Hrvatske koju će moći koristiti samo primarni proizvođači koji proizvode med pod određenim uvjetima. Uskoro se očekuje i javni natječaj za idejno rješenje takve staklenke. I pet slavonskih županija radi na zajedničkom projektu zaštite izvornosti slavonskog meda.

"Već nekoliko godina radimo na projektu. Pokušali bi zaštititi naših pet medova u Slavoniji, dobiti izvornost odnosno certifikat. Tako da naš med do našeg kupca, ali i van, ide pod jednom sigurnom etiketom odnosno markicom", kaže Stipo Rimac, predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije.


Tagovi

Pčelarski dani Bagrem Med Saša Perić Stipo Rimac


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

VTV d.o.o.

Trg dr. Franje Tuđmana 2, 32100 Vinkovci, Hrvatska
tel: +385 (0) 32 492 102, e-mail: opci.poslovi@vktv.tv web: http://vktv.tv/