Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seleći pčelinjaci
  • 16.03.2022. 09:00

Koji su zakonski uvjeti za registraciju pčelarskog vozila?

Za prijevoz pčela mogu se koristiti specijalizirani kamioni, kontejneri, prikolice zatvorenog i otvorenog tipa, jednoosovinske ili višeosovinske. Ponekad pčelari sami adaptiraju vlastita vozila i takva je potrebno homologizirati.

Foto: Depositphotos/igabriela
  • 4.273
  • 184
  • 0

Pčelarenje posljednjih desetak godina uvelike ulazi u kategoriju riskantnog posla ukoliko prihod ovisi samo o proizvodnji meda. Klima je takva da više ne postoje lako primjetljiva razgraničena godišnja doba. Štoviše, učestalo se javljaju duži proljetni mrazovi i hladne kiše u vrijeme glavnih paša, što dovodi do smanjenja prinosa meda

Da bi si osigurao kakvu takvu financijsku egzistenciju mora početi razmišljati šire; proširiti asortiman proizvoda na propolis, vosak, matičnu mliječ, otrov i slično ili ponuditi usluge vezane za pčelarstvo kao što su apiinhalacija i druge. Još jedno zanimljivo rješenje za sigurniju zaradu bilo bi mobilno pčelarstvo, odnosno seljenje košnica ovisno o klimatskim prilikama i interesantnim pašama.

Pčelarska vozila mogu biti priključna najveće dopuštene mase veće od 750 kg i teretna neovisno o najvećoj dopuštenoj masi.

Ono je motorno ili priključno namijenjeno ili konstrukcijski prilagođeno isključivo za prijevoz košnica te se na njemu ne smije prevoziti nikakav drugi teret, a koje je po posebnom propisu razvrstano u navedenu kategoriju. Takvima se u prometnu dozvolu upisuje namjena "Za pčelarske potrebe".

"Vozilo koje je namijenjeno isključivo za prijevoz pčelinjih zajednica ne mora biti posebno prilagođeno za njihov prijevoz. Dakle, to može biti običan serijski proizveden teretni automobil ili priključno vozilo na kojeg ili u kojeg se košnice utovaruju kao bilo koji drugi teret i prevoze od jedne do druge točke pčelinje paše“, pojašnjava nam zakonske uvjete dr.sc. Tomislav Škreblin iz Centra za vozila Hrvatske d.d.

Kaže i da ono koje je konstrukcijski prilagođeno mora posjedovati Potvrdu o ispitivanju vozila za predmetnu nadogradnju, odnosno prilagodbu. Dakle, nakon nadogradnje, a prije tehničkog pregleda, vlasnik je dužan pristupiti ispitivanju u stanici za tehnički pregled koja je ovlaštena za te poslove. U samom postupku provjerava se jesu li konstrukcijske i tehničke osobine vozila i njegovih dijelova, sklopova i uređaja u skladu s propisima i normama, odnosno jesu li oni uredno ispitani ili homologirani.

Ispitivanje se sastoji od pregleda vozila, dijelova, sklopova i uređaja, snimanja tehničkih značajki, pojedinih sklopova i uređaja, pregleda pripadajuće dokumentacije, stručne obrade rezultata utvrđenih ispitivanjem i donošenja konačne ocjene te izdavanja Potvrde o ispitivanju.

Potvrda o upisu u Registar pčelarskih vozila

Pravilnikom o uvjetima kojima moraju udovoljavati (Narodne novine", broj 93/13 i 78/21) propisani su uvjeti da bi ista mogla biti razvrstana u ovu kategoriju te izgled i sadržaj Potvrde o upisu u Registar pčelarskih vozila.

Vlasnik je prilikom registracijskog postupka dužan predočiti važeću Potvrdu o upisu u registar. Ona ima rok važenja od 60 dana tako da će kod svakog registracijskog postupka morati predočiti novu Potvrdu koja nije starija od 60 dana od dana njenog izdavanja. Nju izdaje isključivo Hrvatski pčelarski savez.

Sukladno važećem navedenom Pravilniku, vozilo s namjenom "za pčelarske potrebe" može registrirati svaki pčelar koji ima ažuriranu Evidenciju pčelara i pčelinjaka s minimalno 30 pčelinjih zajednica. Vozila koja se mogu registrirati s navedenom namjenom mogu biti samo pogonska N1, N2, N3 i priključna O2, O3, O4. 

Tehnički pregled na terenu

Dodatno, za ona za koja se unaprijed zna da zbog svojih dimenzija, težine ili drugih opravdanih razloga ne mogu ući u objekt stanice za tehnički pregled, isti se može obaviti na mjestima gdje se vozila nalaze, uz prethodnu suglasnost stručne organizacije. Tako za ona koja su konstrukcijski prilagođena isključivo za prijevoz košnica na kojima su iste postavljene, vlasnici mogu u stanici zatražiti odobrenje za obavljanje tehničkog pregleda na terenu.

Registracija traktora: Tko mora obaviti homologaciju, što s nadograđenim strojem?

Nakon što to stručna organizacija odobri, djelatnik stanice za tehnički pregled pregledat će ga na mjestu na kojem je smješteno. Za vrijeme obavljanja pregleda vrši se vizualni pregled propisanih sklopova vozila uz primjenu lako dostupnih alata za tu kontrolu.


Tagovi

Kontejner Platforma Prikolica Pčelarski kamion Prijevoz košnica Tomislav Škreblin Centar za vozila Hrvatske


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije