Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodi od meda
  • 12.04.2018. 14:30

Koje voće najbolje ide uz med?

"Danas je sve teže prodati med kao med, pa se javila potreba za proširenjem palete proizvoda. Potrošačima je potrebno ponuditi nešto drugačije i novije, gde će oni pored meda osetiti još neke druge ukuse, pa će im to biti imperativ da koriste i med", kaže Igor Stanković.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 8.384
  • 345
  • 0

Dok se u Srbiji prosečno po glavi stanovnika potroši svega 300 do 600 grama meda godišnje, u zemljama Evrope to je mnogo više. Potrošnja i navika konzumiranja meda ili drugih pčelinjih proizvoda nije primetna kod nas, pa se mnogi pčelari dovijaju raznim idejama, kako bi ovu hranu i lek približili kupcima. Tako je jedan mladi pčelar iz Mladenovca svoju ponudu proširio proizvodima koji u sebi sadrže kombinaciju voća i meda.

"Danas je sve teže prodati med kao med, pa se javila potreba za proširenjem palete proizvoda. Potrošačima je potrebno ponuditi nešto drugačije i novije, gde će oni pored meda osetiti još neke druge ukuse, pa će im to biti imperativ da koriste i med. Ja moram da zadovoljim i one zahtevnije potrošače, pa zato nudim voće u medu; aroniju u medu, zatim orah, indijski orah, suve šljive u medu. Sve je to nešto drugačije u odnosu na osnovnu paletu pčelinjih proizvoda koju nudi većina pčelara", kaže Igor Stanković.

Posebna poslastica - suve šljive u medu

Ovaj Mladenovčanin bavi se pčelastvom već 13 godina. Sve je počelo, kaže, sa jednim rojem pčela uhvaćenim u blizini njegove kuće. Danas ima 300 košnica na dva pčeninjaka u selu Kovačevac kod Mladenovca, sa prosečnim prinosom oko 7 kg po košnici. Pčelinjaci Stanković nude mnoge kombinacije voća u medu, ali posebno izdvajaju jednu.

“Jedna od izuzetno dobrih poslastica su suve šljive u medu. Suva šjiva je bogata kalijumom i beta karotenom, pa u kombinaciji sa medom poboljšava rad organizma. Međutim, problem je što ona ne može duži vremenski period da se čuva, jer suve šljive na tržištu su nedovljno suve i imaju veći procenat vode, med upija tu vodu i može da dođe do fermenatcije. Ovaj proizvod ne može da stoji više od dva meseca", objašnjava Igor.

Voće u medu
Voće u medu

Najbolja je kombinacija više vrsta voća u medu

Zbog toga nabavlja samo suvo voće  koje je dovoljno suvo, pa tako sa medom pored suvih šljiva, kombinuje i aroniju, orah, indijski orah, brusnicu. Aronija, koja je bogata vitaminima, sa medom deluje antikancerogeno, poboljšava cirkulaciju krvi, leči urinarne infekcije, upalu prostate i poboljšava rad jetre. Kombinacija oraha i meda je od vajkada poznata u narodnoj medicini, a indijski orah, kao afrodizijak, predstavlja naročitu poslasticu kada se jede zajedno sa medom. Ipak, koje to voće najbolje ide uz med, Igor Stanković kaže da je to upravo kombinacija više vrsta voća u medu:

"Proizvod 13 vrsta voća u medu je i moj natraženiji iz palete voća u medu, jer nutritivno ima najviše sastojaka u sebi, najviše vitamina, minerala koji se unose u organizam i pregršt ukusa na jednom mestu. Tu ima od oligo elemenata, omega 3 masnih kiselina do raznoraznih vitamina, a med i suvo voće su prirodan šećer i sve je to potpuno drugačije u odnosu na ono što postoji na rafovima u megamarketima".

Voće u medu - poslastica i lek!

Osim toga što ovaj proizvod sadrži badem, lešnik, orah, tu je i suva kajsija, smokva, suvo grožđe, ali i kandirana papaja i ananas. Do broja 13 došao je jednostavnim isprobavanjem koje voće može ići zajedno jedno s drugim u medu, a koje ne. Igor nije samo vodio računa o ukusu, već i o izgledu samog proizvoda, pa svaki sastojak svojom bojom i teksturom daje naročit vizuelni utisak, privlačan za kupce.

“Žvakanjem samog voća dolazi do usvajanja dobrih materija i nikako ne treba gutati odmah. Potrebno je sve pčelinje proizvode što duže držati u ustima, pa tek onda progutati”, savetuje Igor.


Foto prilog


Tagovi

Igor Stanković Mladenovac Voće u medu Suve šljive u medu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]