Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mart u pčelinjaku
  • 02.03.2023. 09:00

Koje radove obavljamo u pčelinjaku tokom marta?

Zimski su gubici u pčelarstvu nažalost uobičajena pojava te ih pčelari pokušavaju svojim aktivnostima tokom uzimljavanja svesti na najmanju moguću meru. U martu na njih nemate gotovo pa nikakav direktan uticaj.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.782
  • 230
  • 0

Mart je mesec u pčelarstvu tokom kojeg pčelari mogu polako početi da zbrajaju zimske gubitke. Na poljskom jeziku za ovaj se mesec govorilo "łżykwiat", "łżekwiat" i "łudzikwiat" što je bilo u smislu kako vrijeme "laže cveću", odnosno kako prevarom uranjuje brži izlazak cveća iz zemlje. 

Tek se u martu, pre ili kasnije zavisno gde tačno, u našim kopnenim krajevima otprilike od sredine meseca pa na dalje, vide ukupni rezultati prošlogodišnjeg jesenjeg uzimljavanja pčelinjih zajednica.

Teško je unapred odrediti datum i uputiti pčelare početnike kada odraditi nešto na pčelinjaku bez obzira radi li se o određenoj ili više različitih lokacija.

To treba zavisno od godine proceniti svaki pčelar za sebe. U trećem mesecu prerano je gore nego da malo čak i "zakasnite" s prelistavanjem okvira u košnici. Eventualne gubitke možete proceniti i preko leta košnice isto kao i ima li u nekoj premalo pčela.

Prazne košnice svakako treba ako ništa drugo zatvoriti, da sprečimo pljačku preostalog meda ili da u nju uđe "neko sa strane", na primer miš.

Koji su uslovi koji nam ukazuju na stanje košnice:

  • prisutne su sve faze legla (dakle, ne tražimo maticu), larvi i pčela;
  • matica ima dovoljno mesta za zaleganje;
  • dovoljan je broj pčela svih starosnih grupa kako bi se mogle brinuti i o podmlatku i o unosu nektara i polena;
  • na pčelinjaku je prisutna voda u higijenskim pojilicama;
  • uvek ima dovoljno hrane unutar i/ili izvan košnice;
  • prostor je prikladne veličine zavisno od brojčanog stanja košnice.

Preporuka je i dalje nedeljno pratiti stanje zajednica ne bi li na vreme uočili eventualne nadolazeće probleme.

Naravno da za sve gubitke tokom zimovanja nisu krivi sami pčelari, oni se dešavaju i u prirodnim staništima pčela možda i u većoj meri samo se za njih ne zna toliko. Zimskih je gubitaka u pčelarstvu uvek bilo, ali težnja je kao što smo i napisali, svakog ozbiljnog, edukovanog i savesnog pčelara bez obzira na broj košnica da te gubitke svede na "minimum minimalnog minimuma".

Nekima to uspeva bolje nekima malo lošije, tako je prema nekim procenama pet do 10 odsto gubitaka zadovoljavajuće dok se iznad tog postotka smatra većim ili manjim neuspelim izlaskom iz zime.

Taj prvi pregled ne obavljamo za previše vetrovita vremena i ne na temperaturama ispod 15-16°C.

Prvi detaljan pregled u martu

Pre pregleda svu potrebnu opremu prethodno približimo košnicama koje smo taj dan imali nameru pregledavati. Uostalom, sve radove u pčelinjaku uvek moramo da počnemo na takav način. To je osnovni uslov da ćemo brzo, bez nepotrebnog uznemiravanja pčela i preteranog "provetravanja" legla i zajednice uraditi pregled.

  • Prvo ustanovimo na temelju pronađenog legla u svim stadijima unutar okvira ima li zajednica maticu. Legla dakle treba da budu u svim stadijumima: jaje, savijena i ispružena larva, poklopljeno leglo. Stanje ocenjujemo prema tome da mora biti pokriveno neprekinutim plohama unutar ćelija saća. Kod okvira na kojima se nalazi i poklopljeno leglo središnji deo legla je poklopljen dok se prema krajevima nalazi mlađe leglo;
  • Zdravstveno stanje pčela: pažnju usmeravamo i na okvire odnosno satonoše i saće. Na okvirima ne bi smelo da bude nikakvih mrlja te ukoliko ih ima zaključujemo da je ta zajednica prezimela na nekvalitetnoj hrani (medu) i u neprikladnim uslovima;
  • Okvire sa starim saćem zamenimo unapred pripremljenim novim koje će pčele doraditi čime preventivno sprečavamo neke od bolesti pčela i pčelinjeg legla te utičemo na zdravstvenu ispravnost svih proizvoda;
  • Početkom marta zalihe hrane su takođe, uostalom kao i tokom cele godine, bitne, no tim više što u ovom mesecu izlaze prve brojnije generacije pčela koje će nam kasnije uneti u košnicu određene zalihe pčelinjih proizvoda. Nema li zajednica dovoljno hrane koju ocenjujemo odokativno, dakle oko šest do osam kilograma meda na okvirima početkom marta i moguće pet do šest krajem, tada dodajemo dodatne spremljene okvire sa medom. Uvek možemo koristiti i tzv "Veićevu metodu autoprihrane pčela" preostalim medom iz košnice ili nešto što je vama dostupno, a pčelama prihvatljivo;
  • Kod prvog prolećnog pregleda poređenjem preko postojećeg legla beležimo plodnost matice. Slabe ili bolesne zajednice utiču direktno i na plodnost jer virusi i bolesti (nozemoza, varoza, bolesti legla…) koji se mogu javiti u pčelinjoj zajednici prema istraživanjima utiču i na maticu.

Zimski su gubici u pčelarstvu nažalost uobičajena pojava te ih pčelari pokušavaju svojim aktivnostima tokom uzimljavanja svesti na najmanju moguću meru. U martu na njih nemate gotovo pa nikakav direktan uticaj. 


Tagovi

Pregled zajednica Zimski gubici Mart u pčelinjaku Radovi u pčelinjaku


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.