Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 30.09.2022. 10:30
  • Grad Beograd, Surčin

Kod "Pčelarevog sina" ova godina rekordna po količini meda

Većina poljoprivrednih grana pretrpela je gubitke zbog izuzetno sušne godine, međutim pčelari zadovoljno trljaju ruke. Jedan od njih je i Stefan Stevanović.

Foto: Stefan Stevanović
  • 531
  • 86
  • 0

Na društvenim mrežama prepoznaju ga pod imenom "Pčelarev sin", Stefan Stevanović ispekao je pčelarski zanat uz svog oca, koji je sa stažom u ovoj grani agrara dugim preko 30 godina imao dosta toga da nauči svoga naslednika. Radeći uz njega Stefan je uspešno savladao sve tajne ovog izuzetno zahtevnog posla i svrstao se rame uz rame sa brojnim iskusnim poznavaocima pčelarstva.

"Imam 32 godine, ali mogu slobodno reći da sam odrastao uz pčele prateći pomno svaki očev korak u radu oko njih. Obzirom da je otac stekao penziju uz pčele bilo je vreme da ja sve više preuzimam posao pa sam tako poslednjih godina aktivan u toj oblasti. Trenutno posedujemo oko 200 košnica i selimo ih na tri lokacije, Fruška Gora, Kosmaj i Banat", kaže mladi pčelar. 

Kontakt sa kupcem od izuzetne važnosti

Ovaj mladi i nadaleko čuveni majstor za med ističe da mu je kontakt sa kupcem od izuzetne važnosti. Zbog toga je započeo dostavu na kućnu adresu na teritoriji Beograda. 

Stefan sa ocem

"Kako živimo na Surčinu nije mi problem da svojim kupcima proizvode od meda dostavim direktno na kućnu adresu na teritoriji Beograda. Inače šaljemo brzom poštom za sve ostale gradove. Meni bar je izuzetno bitno da vidim kod koga odlazi med, ko je krajnji kupac. Upoznavanjem kupaca, druženjem sa njima, komentarisanjem i samim tim poznanstvom, ja dobijam vetar u leđa dobijam novu energiju za još više truda i prikupljanja meda", kaže Stefan i dodaje da su on i njegova porodica u početku prodavali med na veliko, ali zbog bolje isplativosti započeli su prodaju na malo i na taj način ostvarili veću zaradu.

Sušne godine su medonosnije

Sušna godina desetkovala je brojne useve, ali pčele su uspele da proizvedu rekordne količine meda.

"Sušna godina je medonosnija od kišnih i slobodno mogu reći rekordna što se meda tiče. Mi očekujemo oko šest tona visoko kvalitetnog meda od uljane repice, bagrema, lipe, suncokreta. Tu je i šumski med i bagremac, a jedino gde ima gubitaka to je na livadskom medu jer je tu ipak suša uzela svoj danak."

Jedino na livadskom medu suša uzela danak

Cena meda iz njegove proizvodnje kreće se u rasponu od 900 dinara do 1.300 za bagrem, manje i veće tegle. 

Stevanović ističe da od pčelarstva može da se zaradi jedino ako je to pomoćni posao kao što je njihov slučaj. Ali kako kaže, uz mnogo ljubavi, planira za pet do 10 godina da se bavi isključivo pčelama i da porodičnu tradiciju dovede do savršenstva. 

U ishrani od praistorijskog doba

Prvi znaci o korišćenju meda javljaju se u sumerskim i vavilonskim tekstovima pisanim klinastim pismom. U početku se koristio kao obredno sredstvo u polivanju pragova kuća i žrtvenika. U mešavini sa vinom, med se koristio za polivanje klinova svetih građevina. Med se spominje i u Bibliji, Kuranu i u spisama mnogih grčkih pisaca. Med je najvažniji pčelinji proizvod, poznat u ljudskoj ishrani još od praistorijskog doba. Po definiciji, med je čisti proizvod u kome nema dodataka bilo koje druge supstance.

To je gusta slatka sirupasta materija, proizvod medonosnih pčela dobijen od sabranih voćnih i drugih sokova prerađenih u pčelinjem želucu. Izlučeni sok odložen poklopljenom saću hemijskim reakcijama pretvara se u med. Med je mešavine od preko 70 raznovrsnih sastojaka. Tačan sastav zavisi od mešavine cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Preko 80 odsto meda čine ugljeni hidrati. Najzastupljeniji su fruktoza i glukoza sa preko 60 odsto. Nešto manje od jedne petine je voda, koje najčešće ima oko 17 odsto, dok je saharoza (stoni šećer) zastupljena do devet odsto.


Foto prilog


Tagovi

Pcelarev sin Stefan Stevanović Rekordna godina Suša Prodaja meda na malo


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.