Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 25.07.2022. 07:30

Kako zaštiti pčeljinjak od osa i stršljenova - napravite zamke

Jedni kradu med, a drugi jedu pčele. Šta je najefikasnije u zaštiti? Jedan sastojak nikako ne smete izostaviti!

Foto: Ranka Vojnović
  • 3.739
  • 170
  • 1

U letnjem periodu na pčelinjacima možemo primetiti veći broj osa i stršljenova koji predstavljaju opasnost za pčelinje zajednice.

Ose su lopovi koji pčelama kradu med. Još veća je opasnost potencijalno širenje zaraznih oboljenja.

Stršljenovi mogu biti prava napast na pčelinjaku. Za njih su pčele hrana, love ih i ubijaju. U njihovom napadu može biti uništena trećina pčela u košnici.

Postavite zamke

Najefikasnijim sredstvom su se pokazale zamke od plastične boce u koju se stavljaju različite materije koje privlače ove štetne insekte, a odbijaju pčele. Cilj je da ih se privuče da uđu u zamku iz koje ne mogu odleteti i tu uginu.

Jedan od načina je da presečemo dve trećine flaše, a deo sa otvorom okrenemo i položimo u unutrašnjost. Na dva mesta sa strane povežemo ova dva dela i provučemo kanap ili žicu kojom ćemo je obesiti na odgovarajuće mesto.

Jednostavna, a efikasna zaštita pčela

Drugi način je da na praznoj boci napravimo otvore ili rupice odgovarajuće veličine. Kod pravljenja otvora napravi se rez u obliku malog krstića, a dobiveni trougli se utisnu u unutrašnjost. To će omogućiti insektima da uđu, ali neće moći izaći. Flaša mora ostati začepljena, a za deo ispod čepa se veže kanap.

Sirće je neizostavno jer odbija pčele

Pre postavljanja u flaše se dodaju materije za privlačenje i sirće. Uloga sirćeta je jako važna jer ono odbija pčele. Za privlačenje se može pomešati malo jabukovog sirćeta i vode.

Efikasne su zamke koje sadrže malo piva, jednu kašiku džema ili šećera i jednu kašika sirćeta. Umesto šećera možemo staviti malo kvasca, a neki pčelari dodaju i komadić ribe.

Mogu se ubaciti i komadi jabuke s malo voćnog soka i sirćeta. Miris fermentisanih materija privlači insekte.

Ne zaboravite redovno prazniti zamke s uginulim jedinkama.


Tagovi

Pčele Pčelinjak Ose Stršljenovi Zamke za ose Zamka za stršljena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.