Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dve matice
  • 03.05.2022. 12:00

Kako umnožiti zajednicu bez nabavke nove matice koristeći resurse iz košnice?

Takve radnje počinju nakon prvih voćnih paša, otprilike nakon pojave cvetanja maslačka.

Foto: Depositphotos/Serg35
  • 1.017
  • 74
  • 0

Novu pčelinju zajednicu bez nabavke nove matice moguće je napraviti koristeći resurse iz sopstvene košnice. 

Takve radnje počinju nakon prvih voćnih paša, otprilike nakon pojave cvetanja maslačka. Plodištu uzmemo jedan ili dva okvira novog nepoklopljenog legla sa kućnim pčelama ili matičnjak i prebacimo u gornji nastavak koji će nam kasnije nakon izleganja matice biti gornje (drugo) plodište.

Treba između staviti matičnu rešetku sa drvenim okvirom i letom kako stara matica i novouzgojene u nastavku iznad ne bi došle u kontakt. Između dva plodišta, novog i starog, ostavimo jedan ili dva nastavka kao medište. Na donjoj slici je polunastavak koji ja lično već dvadesetak godina preferiram za upotrebu u medištima, ali može naravno biti i nastavak da dodatno odvojimo dva plodišta čime pčele gore ne osete miris donje matice.

One će gore obavezno uzgojiti novu, a ona kako je odvojena od donje, počinje da radi kao nova zajednica.

Umnožavanje zajednica 

Dakle imamo dvomatičnu košnicu koju možemo tako da koristimo ili je kao takvu kad se gornje plodište popuni leglom samo prebacimo na novu podnicu kao novu zajednicu. Ne zaboravimo, prednosti ove rešetke sa drvenim okvirom i letom je nekoliko. Matici omogućavamo da prelazi preko satonoša, a izletnicama da koriste izlaz.

Osim toga, matica u košnicama gde je stavljamo direktno na satonoše može biti nekad prisiljena (posebno ako je "vitka") provući se kroz rešetku u medišni nastavak. Stavimo li ipak matičnu bez leta na gornjem nastavku moramo imati napravljen nužni izlaz - leto.

Sa dve matice i u uzimljavanje

Ne zaboravimo takođe da u plodištima matica uvek mora imati mesta za zaleganje. U proleće kad je unos polena pčelama instiktivno jak, često dolazi do njene blokade što je posebno izraženo i na ovom načinu jer maticu ograničavamo da instiktivno ide prema gore.

Kad nema mogućnost prelaska u gornji nastavak ona će "šetati" vodoravno po okvirima i tako polagati jajašca.

Na takav način sa dve matice krajem sezone možemo ući i u uzimljavanje dok se između njih uvek mogu ostaviti okviri "na čuvanje" pčelama.


Tagovi

Umnožavanje zajednica Matična rešetka Dve matice


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.