Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele zimi
  • 22.02.2018. 18:00

Kako pčele griju košnicu?

Stiže ledeni val! Što pčele čine da prežive zimu?

  • 2.332
  • 218
  • 0

Pčele su hladnokrvni kukci koji mogu izdržati više temperature nego sisavci. Međutim, kada su temperature niske, a one se ohlade, postaju spore, jer u njihovim mišićima nema dovoljno energije. Ipak, zdrava društva ne umiru tijekom zime - pčele se okupe i primjenjuju dvije tehnike. Jedna je hranjenje zalihama meda, a druga stvaranje topline koja također ovisi o dostupnosti meda.

Posebni mišići za pomjeranje krila

Pčele koriste posebne mišiće da bi pomjerale krila. Kada se nalaze unutar košnice, one i dalje mogu koristiti ove mišiće, slično kao što ljudi koriste stopala na papučicama automobila tijekom vožnje. Na ovaj način stvaraju toplinu, a tijelo mogu zagrijati do čak 43,8 stupnjeva Celzijusa. Mnogo pčela "grijalica" na istom zadatku omogućava da košnica bude topla tijekom hladnih dana.

Košnice nemojte previše utopljavati umotavanjem, da ne bi došlo do pregrijavanja!

Grijalice čuvaju bebe

Stvaranje topline izuzetno je važno za opstanak "beba" pčela. "Grijalice" se smještaju na vrh stanica, vibriraju trbuhom, mašu krilima i tako proizvode toplinu. Mnoge stanice ostaju prazne, da bi se pčele tu smjestile i grijale bebe sa svih strana. 

Foto: maria-anne / Pixabay

Izvor:  Carolina Honeybees


Tagovi

Pčele Zima Košnice Med Hrana Grijanje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]