Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet meda
  • 25.04.2018. 18:30

Kako oceniti da li je med pravi?

Najsigurniji način da dođete do kvalitetnog meda je da ga kupujete direktno od pčelara.

Foto: Pixabay/Woodwalker
  • 2.542
  • 157
  • 0

Često smo svedoci, na žalost, nesvesne proizvodnje hrane, pa tako i meda.  Kako se osigurati i ustanoviti da se radi o kvalitetnom i ispravnom medu?

Lažni med širom Evrope

Med je prirodni proizvod, koji medonosne pčele dobijaju peradom nektara i medne rose. Tokom sakupljanja nektara pčele posete oko 50 do 100 cvetova. Boja, ukus, aroma i tekstura meda zavise od cvetnog nektara iz kog je je dobijen (bagrem, lipa, žalfija, detelina, mešavina cveća, lavanda, majčina dušica itd.), pa je razumljivo da se sastav meda menja, s obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med. Sastav meda zavisi i od godišnjeg doba.

Bagremov med - blagog je ukusa i slabijeg mirisa, spada u najsvetlije vrste meda, dugo se ne kristalizuje, dosta je tražen na tržištu.

Livadski med - med nastao od najrazličitijih biljaka livada i pašnjaka, može biti svetao do tamno žut, zavisno od biljaka koje domiraju, takođe vrlo tražen.

Lipov med - je svetlo žut do blago zelenkast, jakog mirisa na cvet lipe, kristalizuje se već nakon mesec dana.

Žalfijin med - je svetle do blago zelenkaste boje, miriše na žalfiju, sporo se kristalizuje, tek nakod dva do tri meseca.

Iako se samo detaljnom analizom može ustanoviti pravi sastav meda, postoje i neki testovi  na osnovu kojih možemo otkriti da li je med pravi ili lažan (sadrži šećer ili veštačke zaslađivače). Evo samo nekih:

  • Pravi med se u vodi zgrudva i pada na dno, dok se lažni otapa u njoj.
  • Pravi med se nakon izvesnog vremena kristalizuje, a lažni ne.
  • Ukus pravog meda je jak i nadražuje nepce, dok je lažni blag i ne nadražuje.
  • Pravi med mravi zaobilaze, a lažni ne.
  • Pravi med stavljen na papir je postojan na njemu, dok lažni natopi papir i probije ga zbog prisustva vode u medu.
  • Pravi med zagrejan na visokoj temperaturi karamelizuje, dok se lažni peni.
  • Pravi med koža upija i nije lepljiv između prstiju, dok lažni jeste.

Med koji se nalazi u prodavnicama mora biti deklarisan i sastav istaknut, ako ima dodatnih aditiva mora se naznačiti njihov postotak. Ipak, najsigurniji način da dođete do pravog meda jeste da se med kupuje direktno od pčelara.


Tagovi

Med Pravi med Lažni med Testovi


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.