Najsigurniji način da dođete do kvalitetnog meda je da ga kupujete direktno od pčelara.
Često smo svedoci, na žalost, nesvesne proizvodnje hrane, pa tako i meda. Kako se osigurati i ustanoviti da se radi o kvalitetnom i ispravnom medu?
Med je prirodni proizvod, koji medonosne pčele dobijaju peradom nektara i medne rose. Tokom sakupljanja nektara pčele posete oko 50 do 100 cvetova. Boja, ukus, aroma i tekstura meda zavise od cvetnog nektara iz kog je je dobijen (bagrem, lipa, žalfija, detelina, mešavina cveća, lavanda, majčina dušica itd.), pa je razumljivo da se sastav meda menja, s obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med. Sastav meda zavisi i od godišnjeg doba.
Bagremov med - blagog je ukusa i slabijeg mirisa, spada u najsvetlije vrste meda, dugo se ne kristalizuje, dosta je tražen na tržištu.
Livadski med - med nastao od najrazličitijih biljaka livada i pašnjaka, može biti svetao do tamno žut, zavisno od biljaka koje domiraju, takođe vrlo tražen.
Lipov med - je svetlo žut do blago zelenkast, jakog mirisa na cvet lipe, kristalizuje se već nakon mesec dana.
Žalfijin med - je svetle do blago zelenkaste boje, miriše na žalfiju, sporo se kristalizuje, tek nakod dva do tri meseca.
Iako se samo detaljnom analizom može ustanoviti pravi sastav meda, postoje i neki testovi na osnovu kojih možemo otkriti da li je med pravi ili lažan (sadrži šećer ili veštačke zaslađivače). Evo samo nekih:
Med koji se nalazi u prodavnicama mora biti deklarisan i sastav istaknut, ako ima dodatnih aditiva mora se naznačiti njihov postotak. Ipak, najsigurniji način da dođete do pravog meda jeste da se med kupuje direktno od pčelara.
Tagovi
Autorka