Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Za ajvar ili med
  • 15.09.2022. 13:50

Kako je ajvar završio u nacionalnoj staklenki za med? Miletić najavio kaznene prijave

Pčelarska teglica se subvencijama financira, postoje posebni kalupi. Podignut ću kaznene prijave protiv odgovornih da se ispita tko ih je prodao, objavio je saborski zastupnik Marin Miletić.

Foto: Ustupljena fotografija/čitatelj Danica.hr
  • 5.847
  • 599
  • 0

"Ovo je teška kaznena prijevara, teško kazneno djelo", reagirao je saborski zastupnik Marin Miletić na činjenicu da je u nacionalnoj staklenki za med završio ajvar kojega proizvode članovi Akademske zajednice HDZ-a dr. Ante Starčević i koji se, kako je objavila Danica.hr, može kupiti na tradicionalnoj Mićinoj ajvarijadi koja se na području Slavonskog Broda održava već osam godina u spomen na čovjeka koji ju je pokrenuo.

"Pčelarska teglica se subvencijama financira, postoje posebni kalupi. Podignut ću kaznene prijave protiv odgovornih da se ispita tko ih je prodao i tko je sve umočen u ovo koruptivno ludilo", najavio je Miletić. 

Da se ova staklenka, a koja bi trebala kupcu dragocjenog pčelinjeg proizvoda prema reklami Ministarstva poljoprivrede jamčiti kvalitetu, može kupiti bilo gdje i u nju možete pakirati bilo što pa i kisele krastavce ili ajvar koji radite za zimnicu, reagirao je i nacionalni pčelarski portal pcelarstvo.hr

Prema pravilima, kažu, pravo na njezino korištenje imaju primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvede proizvedene na vlastitom gospodarstvu stavljaju na tržište i koji su ujedno upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede.

Maksimalan broj po korisniku (kvotu) utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na godišnjoj razini na temelju podataka iz navedene Evidencije te na temelju godišnje proizvodnje meda od 40 kg po košnici. HPS će podatke iz Evidencije pčelara i pčelinjaka uskladiti s bazom podataka nužnom za provedbu sustava distribucije staklenki najkasnije do kraja mjeseca veljače tekuće godine.

Neiskorišteni broj (kvotu) po korisniku za prethodno razdoblje od jedne godine nije moguće prenijeti u sljedeće jednogodišnje razdoblje te se iste automatski poništavaju u bazi podataka za provedbu sustava distribucije, napisano je pravilo. 

"Da je tzv. ‘nacionalna staklenka za med’ jedna od većih blamaža Ministarstva poljoprivrede već smo pisali. Da ta staklenka ne garantira ništa, ponajmanje kvalitetu meda također smo opisali. Ali bila je odličan medij za ‘novi upad’ u proračunski novac i njegovu nepotističku podjelu po babi i stričevima", navode na pcelarstvo.hr. 

Kako je nacionalna staklenka za med završila u slobodnoj prodaji? Evo objašnjenja

Kako je moguće da u njoj završi ajvar, upit je koji smo poslali Hrvatskom pčelarskom savezu, Ministarstvu poljoprivrede, ali i ogranku Akademske zajednice HDZ-a dr. Ante Starčević brodsko-posavske županije. Kad dobijemo odgovore, objavit ćemo. 

HDZ je takva mašinerija zločestih čarobnjaka koji sa svojom crnom magijom nešto sveto i dobro kao što je med - pretvore...

Objavljuje Miletić MarinSrijeda, 14. rujna 2022.

 


Tagovi

Nacionalna staklenka Med Ajvar Pravila Pčelari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]