Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezimljavanje pčela
  • 04.11.2018. 11:00

Kako da utoplite pčele pred zimu

Ako je pčelinjim društvima u košnici toplo, ona će lakše da prezime. Pčele greju klube (gnezdo), ali ne i celu košnicu, pa pčelari treba da pregrade nepotrebne slobodne prostore da se u njih ne rasipa toplota.

Foto: Miodrag  Palić
  • 2.709
  • 161
  • 0

Iskusni pčelari kažu da je utopljavanje pčelinjih društava jedan od najvažnijih uslova za njihovo uspešno prezimljavanje. Ako u košnici postoji prazan prostor, nepopunjen pčelinjim društvom i rezervnom hranom, on se pregrađuje daskom ili hranilicom. Utopljavanje se obavlja i odozgo, da se topao vazduh ne bi gubio u slobodnom prostoru košnice.

Utopljavajući materijal (obično novinski papir) se krajem oktobra i početkom novembra stavlja na poklopnu dasku. Prazan prostor u košnici se odvoji tako što se krajnji ramovi sa praznim saćem do gnezda obaviju novinskom hartijom i ponovo stave do gnezda, ali tako da hartija bude duža od rama i da potpuno dodiruje podnjaču, odnosno da potpunon odvoji prazan proctor u košnici od gnezda.

Temperatura u središtu pčelinjeg klubeta, kada pčele ne neguju leglo, kreće se od 12°C do 15°C, a na periferiji od devet do 10°C.  Pčele, dakle, greju klube, a ne i celu košnicu, pa je potrebno da se sve pukotine, koje pčele nisu premazale propolisom -  zatvore i tako spreče nagle promene temperature i promaja u košnici. Suv i hladan vazduh ne smeta pčelama, ali je vlažan veoma štetan u toku prezimljavanja.

Saveti za prezimljavanje pčela

Ventilacija izbacuje vlagu

Ako nije dobra ventilacija, vlažan vazduh se zadržava u košnici i vlaži njene zidove, saće i same pčele. Suvišna vlaga može da se ispusti kroz poklopne daske, kao i otvaranjem dva leta na košnici. To redovno treba obavljati, jer slaba ventilacija ne može da spreči vodenu paru da se na stranicama košnice i poklopne daske kondenzuje u vodu, koja stvara plesan na polenu i starom saću. Osim toga, uznemirava pčele i izaziva njihova uginuća.

Da bi se omogućili još bolji uslovi za prezimljavanje pčela, ispod dva nastavka plodišta treba staviti jedan nastavak sa praznim saćem. Tako plodište dobija neku vrstu "predsoblja" koje ublažava nagle promene spoljne temperature

Obavezna dopuna zimskog obroka

Jaka pčelinja društva od novembra do januara potroše (pojedu) oko šest kilograma meda. Ako je med od gustog sirupa od 5,5 kilograma šećera smešten oko klubeta, pčele će do kraja januara imati dovoljno hrane. Međutim, slabija društva tokom ovog perioda potroše više hrane. Upravo su zato pčelari u novembru primorani da takvim zajednicama dopune zalihe hrane. Takvim društvima treba dodati po jednu pogaču (kolač) čvrste šećerne mase. Kolač količinski ne treba da je teži od dva i po kilograma.

Kako se spravlja šećerni kolač?

Šećerni kolač se spravlja od pet delova šećera i jednog dela tople vode (pet kilograma šećera i litar vode). U toplu vodu postepeno se sipa šećer i meša. Izmešana mase se potom stavlja na manje  a zatim na jače zagrejanu ringlu, uz stalno mešanje do vrenja. Posle vrenja se obavlja proba sa malom količinom smese u hladnoj posudi. Ako se smesa zgusne i postane bela, a da se ne lepi za prste - sirup je dovoljno kuvan. Ovako ukuvanom sirupu na svaka dva i po kilograma dodaje se sok od jednog limuna i dobro izmeša.


Tagovi

Pčele Utopljavanje košnice Pčele zimi Šećerni kolač Ventilacija košnice Zimski obrok za pčele


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić