Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamjena matica
  • 19.04.2020. 13:30

Kada i kako zamijeniti maticu u pčelinjoj zajednici?

Redovna zamjena starijih matica mlađim je obavezna, ako želimo jako pčelinje društvo za proizvodnju većih količina meda. Zbog toga je profesionalni pčelari zamjenjuju svake, a oni s manjim brojem košnica - svake druge godine.

Foto: Biljana Nenković
  • 5.825
  • 106
  • 0

Matica je generator pčelinje zajednice. Njena glavna funkcija je razmnožavanje društva, ali ona doprinosi i skladnom i produktivnom životu i radu pčelinje zajednice kao biološke cjeline. Luči određene supstance (feromone) koji djeluju na pčele radilice i na trutove da se u određenim razdobljima ponašaju na dobrobit cjelokupnog sustava u košnici.

Sve svoje funkcije najbolje obavlja dok je mlada. Zato se pri suvremenom načinu pčelarenja, one mijenjaju svake godine.

Samo izuzetno kvalitetne odnosno selekcionirane matice, koje služe za daljnju proizvodnju, mogu se mijenjati svake druge godine. U odnosu na mlađe, starije imaju niz negativnih osobina, kao na primjer:

  • polažu manji broj oplođenih jaja pa nisu u stanju razviti pčelinja društva u potrebnoj mjeri, tako da budu najjača kad je to najpotrebnije;
  • polažu veći broj neoplođenih jaja pa se izvodi veći broj trutova nego što je potrebno;
  • starije matice teže prezimljavaju pa veći broj pčelinjih društava izlazi iz zime bez matice;
  • kada su starije ne luče dovoljno feromone i ne djeluju na skladan život pčelinjeg društva;
  • društva s onim starijim su sklona rojenju pa se događa da se nagon za rojenjem i rojenje pojave u nepovoljno vrijeme.

Društva ponekad sama obave tihu zamjenu 

Iako je očigledno da je pravovremena zamjena neophodna, veliki broj hobističkih pčelara u svojim košnicama ne zamjenjuje maticu čak više godina.

"Može živjeti i do sedam godina, ali ako se ne zamijeni na bilo koji način, to društvo će proizvoditi sve manje količine meda. Kad se ono roji, stara matica odlazi s rojem, a u prvobitno osnovnom društvu ostaje mlada matica pa je na taj način društvo samo zamijeni. Osim toga, pojedina društva kada osjete da nije više sposobna normalno obavljati svoje funkcije, sama obave takozvanu tihu zamjenu", ističe Miodrag Novaković, profesionalni pčelar.

Majka i kćerka matica u isto vrijeme polažu jaja?

Naš sugovornik objašnjava da u ovom slučaju pčele radilice izgrade nekoliko osnova za matičnjake u koje matica polaže jaja. Kako pri tihoj zamjeni pčelinje društvo ne izgrađuje puno matičnjaka, obično tri do pet, pčele radilice su u stanju uspješno njegovati i hraniti leglo tako malog broja matičnjaka pa se izvode vrlo kvalitetne matice.

Zanimljivo da kod ovog načina izvođenja, ako ima bogatije paše, matica majka i matica kćerka ostaju zajedno u pčelinjem društvu i normalno obje polažu jaja, ali samo dok traje bogatija paša. Čim se paša počne smanjivati, majka biva uništena, a mlada matica produžava život i rad u društvu. To je objašnjenje kako društvo može duže vremena živjeti i raditi iako uzgajivač ne mijenja redovno maticu.

Može smiriti 'ljute' pčele

Intezitet ubadanja pčela radilica u pčelinjem društvu ovisi gotovo isključivo od nje. Ako se iz najljućeg pčelinjeg društva ona odstrani pa mu se doda druga iz društva koje je bilo mirno i nije bilo agresivno na ubadanje - to ljuto društvo uskoro će postati mirno i to prije nego što se zamjene pčele radilice izvođenjem mladih pčela radilica matice iz mirnog društva.

Ako je matica kvalitetna i selekcionirana na mirnoću, na veliku proizvodnju pčelinjih proizvoda, otpornost prema bolestima i štetnicima, izvodi se kvalitetno potomstvo koje se brzo razvija i proizvodi veliku količinu meda.

Kako obaviti zamjenu prilikom formiranja roja?

Pčelinjem društvu se može dodati na više načina na manjim pčelinjacima. Iz košnice, kaže naš sugovornik, u kojoj se mijenja matica, izvadi se iz jednog nastavka po dva okvira zrelog izlazećeg legla i dva okvira meda i perge, sve sa pčelama i tako praktično formira roj.

"Roj se postavlja preko improvizirane podnjače pod krovom iste košnice. Tom prilikom roj se postavlja na suprotnu stranu od leta košnice kako bi se stare pčele izletnice vratile u osnovno društvo dok će u roju ostati mlade pčele. Roju se potom dodaje mlada matica u kavezu, s tim što se umjesto čepa na kavezu stavlja malo šećernog tijesta ili traka od satne osnove i probuši otvor promjera dva milimetra. Pčele će maticu na ovaj način vrlo brzo osloboditi i ona će početi sa zalijeganjem", objašnjava Novaković.

Travanj je vrijeme za proširivanje košnica, provjeru broja pčela i jačanje zajednica

Poslije tjedan dana, iz osnovnog društva se odstrani stara matica i preko sitno izbušenog novinskog papira spoji roj s osnovnim društvom. Poslije tri do četiri dana uklanjaju se ostaci papira i provjerava novo leglo, a okviri se prepakiraju po potrebi.


Tagovi

Stara matica Zamjena matice Pčelinjak Ljuti rojevi Pčelinje društvo


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.