Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski projekti
  • 10.12.2015. 17:15

Jesu li hrvatski pčelari zakinuti za EU sredstva?

Dodjela Europske pčelarske nagrade u Bruxellesu, bila je prigoda da pčelari doznaju na koje načine mogu dobiti novac iz EU fondova.

  • 560
  • 100
  • 0

U Bruxellesu je održana dodjela Europske pčelarske nagrade za 2015. godinu. Na natječaj su stigle 23 prijave, a prestižnu nagradu osvojio je projekt pod nazivom Pčelinja posla (Bee Deals) nizozemskog Centra za poljoprivredu i okoliš.

Radi se o vrlo inovativnom pristupu koji uključuje sve relevantne subjekte hranidbenog lanca, kao što su uzgajivači pčela, lokalna zajednica i trgovci te promiče prakse usmjerene na dobrobit pčela u svakodnevnim aktivnostima. Druga nagrada pripala je projektu čeških bumbara svrha kojega je njihovo očuvanje na lokalnoj razini.

Traži se da i EU zabrani korištenje sulfoksaflora, jer je jako štetan za pčele

Europsku pčelarsku nagradu prošle su godine ustanovili Europska udruga zemljovlasnika i Europski odbor proizvođača poljoprivrednih strojeva, kako bi njome pridonijeli stvaranju zajedničkih rješenja za očuvanje bioraznolikosti, a dodjeljuje se izvanrednim i inovativnim projektima zaštite pčela i drugih oprašivača u uzgoju.

Naša zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja je također sudjelovala na svečanosti dodjele nagrada, nedavno je supotpisala i zastupničko pitanje upućeno Europskoj komisiji, vezano za povlačenje dopuštenja korištenja insekticida sulfoksaflora na prostoru Europske unije, a koje je izdala Agencija za zaštitu okoliša, smatrajući ga opasnim za pčele i pozivajući se na nedavnu odluku američkog prizivnog suda koji je učinio isto.

Petir je u travnju ove godine podržala i slovenski prijedlog da se u Ujedinjenim narodima pokrene inicijativa za proglašenje 20. svibnja Svjetskim danom pčela, zbog činjenice da o njihovom opstanku ovisi i opstanak ljudi. Jer, pčele imaju važnu ulogu u očuvanju bioraznolikosti i neprocjenjiv doprinos pčelarstvu, koje u Hrvatskoj ima dugu tradiciju i velike potencijale.

Hrvatski pčelari mogli su povući puno više novca iz EU, ali im mjerodavni to nisu rekli

"Surađujem s hrvatskim pčelarima koji me informiraju o svojim uspjesima, ali i problemima. Upoznali su me i s poteškoćama na koje su naišli prilikom apliciranja na mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske o čemu sam zatražila i očitovanje nadležnih službi Europskog parlamenta. Tom prilikom mi je potvrđeno kako je u nadležnosti država članica hoće li mjere, kojima se može doprinijeti pčelarskom sektoru, koristiti i uključiti u svoje programe ruralnog razvoja", kazala je Petir te dodala kako hrvatski program uključuje nekoliko podmjera koje se tiču pčelarstva i pčelinjih proizvoda, ali nisu usmjerene isključivo na taj sektor, a na snazi je i Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2014. do 2016. za koji je Europska unije u tom razdoblju predvidjela sufinanciranje u iznosu većem od tri milijuna eura.

No, kako ističe Petir, Ministarstvo poljoprivrede je trebalo hrvatske pčelare detaljnije informirati o mogućnostima koje im stoje na raspolaganju te se jače angažirati oko prikupljanja podrške drugih država članica njihovim inicijativama.

"Stoga se nadam, radi dobrobiti hrvatskog pčelarstva, ali i svih malih poljoprivrednih proizvođača koji su oštećeni pri dodjeli sredstava iz programa ruralnog razvoja, da će ubuduće donositelji odluka u Hrvatskoj, gledati na poljoprivredu kao stratešku granu razvoja našega gospodarstva", kazala je Petir.

Jer, mnoge druge države već odavno na pčelarstvo ne gledaju samo kao na jednu granu poljoprivrede, već kao na djelatnost o kojoj ovisi opstanak prirodnih procesa, a samim tim i nas ljudi.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Europska pčelarska nagrada Bruxelles Pčelinja posla Češki bumbari Sulfoksaflor Marijana Petir Oprašivači Pčelarstvo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]