Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Azijski stršljen
  • 30.08.2021. 07:30

Izradio klopku za azijskog stršljena od sanduka, danas izvozi diljem Europe

Francuski pčelar Denis Jaffré godinama se borio protiv azijskih stršljena. Nakon što je izgubio 35 košnica odlučio je tome stati na kraj.

Foto: Facebook/Jabeprode
  • 1.825
  • 169
  • 0

Kada je franucski pčelar Denis Jaffré izgubio 35 košnica zbog vrlo invazivnog azijskog stršljena (Vespa velutina), odlučio je brzo djelovati kako bi spasio svoje pčele. 

Naime, ovaj je kukac u Europu prvi puta stigao 2003. godine i to baš u Francusku, a uvezen je slučajnim transportom iz Kine, navodno u pošiljci keramičkog posuđa. Njegova je pojava zabilježena u gotovo svim zapadnoeuropskim zemljama. 

Veličine je 3 cm, ima žute noge i bez obzira što i nije tako velik, izuzetno je agresivan. Budući da nema prirodnih neprijatelja, čitavu košnicu pčela može pojesti za nekoliko sati. 

"Morao sam pronaći rješenje pod svaku cijenu. Jako me pogodio gubitak polovice košnica", izjavio je Jaffré za Reuters

Ovaj je inovativni pčelar 2016. godine kreirao klopku koja je izvorno napravljena od plastičnog sanduka i metalne mreže. U klopci se nalazi mamac koji privlači ove kukce. Nakon što uđu kroz svojevrsni lijevak, više ne mogu izaći. Manji kukci koji upadnu u zamku ipak mogu pobjeći kroz rupe na stjenkama koje su premale za stršljena. 

Nakon što je 2018. godine dobio nagradu kao najbolji inovator, započeo je masovnu proizvodnju ovih klopki i to pomoću 3D printera. Potražnja je danas tako velika da zapošljava šest djelatnika, a pošiljke šalje diljem Europe. 

Ovaj pčelar također uklanja gnijezda u kućama i vrtovima, a smatra kako je za učinkovitu kontrolu borbe protiv ovih insekata potrebna podrška lokalne uprave. 

Na svojoj stranici ističe kako je ova klopka preventivno i ekološko rješenje u borbi protiv stršljena. 


Tagovi

Azijski stršljen Vespa velutina Denis Jaffré Klopka Jabeprode


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]