Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Drska krađa
  • 13.06.2022. 16:30

Izazvali masovno uginuće pčela da bi ukrali medišta

Je li zapaljeno, zadimljeno ili neka kemikalija stavljena - pčele nestaju. Što se dogodilo, ne mogu reći. Košnice su ostale potpune prazne, kaže oštećeni pčelar iz Srbije Dušan Janjić.

Foto: Arhiva R. Stojanovića (ilustracija)
  • 1.876
  • 176
  • 0

Nedavna krađa medišta sa medom iz 41 košnice pčelara Dušana Janjića u selu Srednja Dobrinja kod Požege u susjednoj Srbiji, zabrinula je mnoge pčelare zbog drskog načina kojim je izvedeno. I sam vlasnik je šokiran načinom krađe.

"Kradljivac je koristio neko omamljujuće sredstvo, a ono je izazvalo uginuće tisuće pčela. Je li zapaljeno, zadimljeno ili neka kemikalija stavljena - pčele nestaju. Što se dogodilo, ne mogu reći. Košnice su ostale potpune prazne", kaže Janjić.

Ova krađa se dogodila na oko 300 metara od njegove obiteljske kuće, a nedaleko frekvetnog puta koji povezuje tri Dobrinje. Zato se sumnja da je to učinio netko tko dobro poznaje teren.

Šteta je ogromna

Predsjednik udruženja pčelara "Matica" Nenad Mandić kaže da su ove godine imali dvije prijavljene krađe. Pored ove u Srednjoj Dobrinji prijavljena je u selu Duškovci, kada su nestale dvije kompletne košnice. Prošle godine pčelaru u gradskom području ukradene su tri košnice, dok su drugom, koji je dolazio u selo Pilatoviće pokradena medišta sa medom, a kasnije su nađene samo odbačene kutije i nastavci. 

"Pčelaru Dušanu Janjiću su praktično povađeni ramovi sa medom iz 41 košnice. I još gore, prethodno su pčele omamljene vjerojatno s nečim doslovno otrovnim, jer ispred svake košnice ima gomile mrtvih pčela. Em što je čovjek pretrpio štetu u medu, pretrpio je i štetu u pogledu društava u iskorištenju sljedećih paša. Šteta je ogromna", kaže Mandić i dodao je da sve prijavljeno policiji i da će se utvrditi koje je sredstvo korišteno za omamljivanje pčela.

Pčele omamljene i ubijene

On sumnja da je kradljivac u stvari i pčelar, i to netko od lokalnih.

"Nažalost, ova kriza je učinila da su se u svaku profesiju uvukli nečasni ljudi. Tako i kod malinara uđu i oberu maline, a u Vojvodini čak uđu i požanju žito", kaže predsjednik udruženja iz Požege.


Tagovi

Krađa košnica Krađa medišta Dušan Janjić Nenad Mandić Košnice Radivoje Stojanović


Autorica

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinarka više od 20 godina.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]