Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Loše paše
  • 26.05.2021. 15:00

I ove godine manje meda: Na glavnim pašama gubitci 100 posto, idu interventne potpore?

Podaci Hrvatskog pčelarskog saveza nisu dobri, a interventne potpore za pčelare zatražila je predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir od ministrice Marije Vučković.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.244
  • 557
  • 0

Interventne potpore za pčelare zbog nepovoljnog vremena koji je rezultirao smanjenjem medonosnog bilja tj. njegovog potencijala, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir predložila je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković. 

Njima bi se, navodi u priopćenju, olakšala proizvodnja i spriječio gubitak pčelinjih zajednica. 

Također, zatražila je da se u okviru suradnje s institucijama i drugim državama članicama Unije, koje se susreću s istim problemom, ministrica inicira aktivnosti kojima bi se kroz interventne mjere pomoći na EU razini, pripomoglo oporavku sektora pčelarstva u Republici Hrvatskoj.

Zimski gubitci i do 40 posto

"Iz izvješća o stanju medonosnog bilja i pčelinjih zajednica u 2021. godini, koja su za Hrvatski pčelarski savez prikupile udruge, razvidno je da su gubitci medonosnog bilja tj. medonosnog potencijala prisutni na cijelom području Hrvatske, a što bi, zbog nedostatka hrane moglo utjecati i na povećane gubitke pčelinjih zajednica“, pojasnila je Petir pozadinu svog prijedloga upućenog ministrici. 

Inače, Hrvatski pčelarski savez koji okuplja 154 udruge čiji članovi predstavljaju 72,5 posto pčelara od ukupnog broja u Hrvatskoj upisanih u Evidenciju pčelara i pčelinjaka za tekuću godinu, prikupio je izvješća o stanju medonosnog bilja odnosno gubicima medonosnog potencijala na terenu izazvanim lošim i nepovoljnih vremenskim uvjetima, napose mrazom početkom travnja koji se uzastopno ponavljao tijekom nekoliko dana. 

Također, tom stanju su pridonijele neuobičajeno niske temperature za ovo godišnje doba, ali i dugo kišno razdoblje. Iz prikupljenih podataka na razini cijele Hrvatske, Savez procjenjuje da su gubici na razvojnim pašama (voćna, vrbova, industrijsko bilje) 80 posto, dok su gubici na glavnim pašama (bagrem i kadulja u primorskom dijelu i na otocima) čak 100 posto

Zbog niskih temperatura upitna i prva ispaša pčela i med od bagrema

Također, prema prognozi Saveza, zimski gubici pčelinjih zajednica kreću oko 40 posto na razini cijele Hrvatske.


Tagovi

Intervetne potpore Pčelari Vremenske neprilike Gubitci Glavna paša Marijana Petir


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]