Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 06.03.2018. 10:30

I dalje dvojna mišljenja o pesticidima - EFSA: Neonikotinoidi štete pčelama. EPA, PMRA: Ne štete kolonijama

Dok EFSA tvrdi da većina upotrebe neonikotinoidnih pesticida predstavlja rizik za divlje i medonosne pčele, EPA i PMRA kažu da poljoprivrednici mogu upotrebljavati proizvode koji sadrže neonikotinoide.

  • 421
  • 37
  • 0

Većina upotrebe neonikotinoidnih pesticida predstavlja rizik za divlje i medonosne pčele, objavila je EFSA. Ažurirali su, dodaju, svoje procjene rizika od tri neonikotinoida - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama - koji su trenutno podložni ograničenjima u EU zbog prijetnje koju predstavljaju pčelama.

Ovi novi zaključci temelje se na pretpostavkama iz 2013. godine, nakon čega je Europska komisija nametnula kontrolu uporabe tih tvari.

Potvrđen rizik za tri vrste pčela

Za nove procjene, koje se ovaj put odnose na divlje pčele, bumbare i solitarne pčele, kao i na medonosne pčele, EFSA-ina jedinica za kontrolu pesticida provela je opsežno prikupljanje podataka, uključujući sustavni pregled literature, kako bi prikupili sve znanstvene dokaze objavljene od prethodnih procjena.

Jose Tarazona, voditelj EFSA-ine jedinice za pesticide, rekao je: "Dostupnost takve znatne količine podataka, kao i smjernice, omogućila nam je da donesemo vrlo detaljne zaključke" te nastavio: "Postoji varijabilnost u zaključcima, zbog čimbenika poput pčelinjih vrsta, namjeravanog korištenja pesticida i načina izlaganja. Utvrđeni su neki mali rizici, ali sveukupno je potvrđen rizik za tri vrste pčela koje smo procijenili."

Kao i prijašnje procjene, izlaganje pčela ovim tvarima procjenjivano je putem tri smjera:

  • ostataka u peludu i nektaru
  • dizanju prašine tijekom sjetve/primjene tretiranog sjemena
  • potrošnji vode

Zaključci EFSA-e bit će podijeljeni s upraviteljima rizika Europske komisije i država članica, koji će razmotriti moguće izmjene i dopune postojećih ograničenja uporabe ovih pesticida.

Zaključci EFSA-e ne opravdavaju daljnja ograničenja

Međutim, proizvođači pesticida smatraju da zaključci EFSA-e ne opravdavaju daljnja ograničenja upotrebe neonikotinoida 

  • Procjena rizika temelji se na dokumentu pod nazivom "Smjernice za pčele" koji još nije  odobren i koji ne uvažava interese država članica EU-a 
  • Zaključci su u proturječju s drugim iscrpnim znanstvenim istraživanjima i ocjenama

Tim zaključcima, naglašavaju, EFSA odstupa od suvremenog pristupa znanosti o zdravlju pčela, a kako je nedavno predstavljeno sličnim procjenama koje su provele agencije EPA u SAD-u i PMRA u Kanadi. Te su procjene uvjerljivo pokazale da poljoprivrednici mogu upotrebljavati proizvode koji sadrže neonikotinoide kako bi zaštitili svoje usjeve, pritom ne šteteći kolonijama pčela medarica. 

Nažalost, EFSA je svoju procjenu odlučila temeljiti na smjernicama koje su u praksi neprovedive i  temeljem kojih je nemoguće neustanoviti rizik za pčele i unatoč opetovanim zahtjevima država članica za revizijom tih smjernica. Stoga, smatraju, zaključci EFSA-e ne mogu poslužiti kao mjerilo za opravdanje daljnjih ograničenja neonikotinoida. Premda brojni čimbenici i dalje predstavljaju izazove za zdravlje pčela, činjenica je da ukupan broj košnica u EU-u nastavlja rasti. 

Foto: Roman_photography_079/bigstockphoto.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčele Pčelarstvo Otrovi Rizik Pesticidi EFSA Opasnost


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.