Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i klima
  • 09.05.2021. 09:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Hrvoje Cindrić: Klima je postala jako promjenjiva, sve je teže "održati" pčelu

Zbog sve nepovoljnijeg položaja, moramo razmišljati godinu, ako ne i dvije unaprijed, kaže Cindrić. Da im priroda ne ide na ruku, slaže se i Goran Pranjić, predsjednik Pčelarske udruge Bilogora – Bjelovar.

Foto: Branka Sobodić
  • 349
  • 110
  • 0

Tijekom posljednjih nekoliko godina, s velikim se problemima susreću mnogi domaći pčelari, najviše u pogledu nepovoljnih vremenskih uvjeta.

"Nažalost, pčelarima su se poklopile dvije jako teške i loše godine. Zbog sve nepovoljnijeg položaja, moramo razmišljati godinu, ako ne i dvije unaprijed. Klima je postala jako promjenjiva, sve je teže "održati" pčelu i iz cijele priče izaći sa zadovoljavajućom količinom meda", kaže dugogodišnji pčelar Hrvoje Cindrić iz Bjelovara koji prodaju najviše obavlja na kućnom pragu i trenutno u sklopu OPG-a ima 132 zajednice, od čega je 70 nukleusa. 

Bez raznih mjera i potpora, napominje, teško da bi pčelari mogli ostvariti planirano ulaganje u proizvodnju i ostale segmente rada. On je tako iskoristio mogućnost korištenja novčane potpore Bjelovarsko - bilogorske županije, na temelju koje je tijekom 2020. godine uredio unutarnji prostor za skladištenje, vrcanje i punjenje meda.  

Priroda pčelarima ne ide na ruku 

Mjere za opremanje prostora, napominje, od velikog su značaja, jer se na taj način potiče higijensko - sanitarni standard i ishodovanje R broja, na samom kraju i registracija objekta. Cilj cijele priče je prodaja meda na malo, znači u staklenkama, a ne u velikim bačvama. 

"U našoj županiji imamo oko 500 pčelara s više od 27 tisuća košnica. Nekoliko posljednjih godina priroda im ne ide na ruku. Najviše se borimo s klimatskim promjenama i iskreno se nadamo da nas uskoro čekaju bolji dani", istaknuo je Goran Pranjić, predsjednik Pčelarske udruga Bilogora – Bjelovar. 

Na području ove županije je 500 pčelara s više od 27.000 košnica 

Važno je, kaže, naglasiti kako je pčelarstvo cjeloživotno učenje. Prošle godine su stoga dosta bili fokusirani na edukacije, stručna predavanja, edukacijska i studijska putovanja. "Tko se jednom krene baviti pčelarstvom, zaljubi se u tu poljoprivrednu granu i rijetko kada bilježimo tendenciju pada", napominje i dodaje kako je pojava koronavirusa mnoge građane potaknula na češću konzumaciju meda i pčelinjih proizvoda. 

"Mogu reći da su pčelari od korona krize zapravo imali koristi, jer su se ljudi više okrenuli zdravim, prirodnim i ljekovitim proizvodima. Porasla je potražnja za medom svih vrsta, propolisom, matičnom mliječi i cvjetnim prahom jer je poznat njihov povoljan utjecaj na jačanje imuniteta i u borbi protiv virusa", priča nam podsjećajući i da pčelari za vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna" u jednom trenutku nisu mogli do svojih pčelinjaka. Srećom, situacija nije dugo trajala jer je Nacionalni stožer civilne zaštite vrlo brzo uveo propusnice.

Nadaju se boljim rezultatima vrcanja 

"Pčelare sada očekuje vrcanje prvog proljetnog meda i nadamo se što boljim rezultatima", pojašnjava Pranjić. 

Inače, u cilju očuvanja i proširenja pčelinjeg fonda te stvaranja preduvjeta za daljnju proizvodnju pčelinjih proizvoda na sviom području, u proračunu Grada Bjelovara za ovu je godinu rezervirano 150 tisuća kuna za sufinanciranje proizvodnje i držanja pčela s 30 kuna po svakoj zajednici upisanoj u Evidenciju pčelara i pčelinjaka Hrvatskog pčelarskog saveza. Ukupni iznos potpore po jednom OPG-u može iznositi najviše četiri tisuće kuna. Za potpore u ovoj godini prijavilo se ukupno 60 pčelara te je svima odobrena tražena potpora.

Korona kriza je ipak povećala potražnju meda 

Osim bjelovarskih i čazmanski pčelari mogu računati na financijsku pomoć Grada. Iz proračuna će za Udrugu pčelara Čazma ove godine biti izdvojeno 40 tisuća kuna, što je značajno povećanje u odnosu na prijašnje razdoblje. Razlog tomu su nove mjere putem kojih se pčelarima izravno pomaže u proizvodnji meda i drugih pčelarskih proizvoda. 


Tagovi

Hrvoje Cindrić Uzgoj pčela Korona Goran Pranjić Pčelarska udruga Bilogora – Bjelovar


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.