Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani meda
  • 09.10.2017. 15:00

Hrvatski med uskoro u nacionalnoj staklenki

Hrvatski pčelarski savez doprinosi očuvanju meda na način da smo ušli u projekt Staklenke odnosno nacionalne staklenke za med u 4 različita kalupa odnosno gramaže, kaže Ankica Dušević.

Foto: facebook/Hrvatski pčelarski savez
  • 1.847
  • 223
  • 0

Varoa svake godine pokosi pčele i ugrozi pčelarsku prozvodnju, a o novim trendovima u zaštiti govorio je doktor veterine Mislav Kovačić u sklopu Dana meda u Hrvatskoj održanim u HGK Županijskoj komori Osijek.

"Oksalna kiselina koja je zadnjih godina korištena kao industrijski supstrat i registrirana je kao medicinski proizvod dostupna je na hrvatskom tržištu. Api Life Var i Api - Bioxal preparati su registrirani preparati i svi sastojci su im potpuno prirodni, a učinkovitost uništavanja grinja Varroa destructor je 96%. Rezultat njihova korištenja je da nemate rezidua u medu", objasnio je dr. Kovačić te dodao da prema EU regulativama vrhunski med u sebi ne bi trebao sadržavati ostatke olova i žive.

Projekt nacionalne staklenke za med

Razdoblje tretiranja s Api- Bioxal je za vrijeme zime, naveo je, i to je temeljni i obvezni postupak kojim se osigurava dobro zdravlje pčela u proljeće, a za ljetno tretiranje potrebno je onemogućiti matici da liježe jaja na 25 dana prije samog tretiranja.

"Način uporabe je vrlo jednostavan i koristimo na način da 35 g oksalne kiseline otopimo u sirup od 500 l i dodamo još 308 g šećera i 308 g vode i to je dosta za uništavanje 10 do 12 zajednica, a primjenjuje se špricom po leglima,“ rekao je.

Tajnica Hrvatskog pčelarskog saveza Ankica Dušević, pak, je istaknula kako je stanje u Hrvatskom pčelarstvu kompleksno i vrlo zahtjevno. Oni nastoje zaštititi hrvatski med raznim akcijama u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom gospodarskom komorom.

"Susrećemo se s jako puno problema od kojih je dosta zastupljeno krivotvorenje meda koji se prodaje širom lijepe naše domovine. Hrvatski pčelarski savez doprinosi očuvanju meda na način da smo ušli u projekt Staklenke koja će biti nacionalna staklenka za med u 4 različita kalupa odnosno gramaže. Poslali smo već kalupe za staklenku ministru Tolušiću na uvid kojemu se ideja izuzetno svidjela te mu trebamo još poslati 3 D projekciju staklenke. Hrvatska poljoprivredna agencija je u suradnji s nama pokrenula novi marketinški projekt pod nazivom Dobrovoljno označavanje meda znakom Med iz Lijepe naše, najavila je.

Ove godine je Hrvatski pčelarski savez zajedno u suradnji s Inspekcijskom carinom krenuo u akciju provjere svih sudionika u nedozvoljenoj trgovini medom.

Titula ukupnog šampiona obitelji Trupković

"Brinemo o problemu pomora pčela, a imamo i problem sa pticama pčelaricama te bi trebali iznajmiti ornitologe koji će pratiti pčelarice i njihove aktivnosti na pčelinjaku i koji će reći koliko štete nama čini populacija pčelarica. One su inače zaštićena vrsta, ali u pčelarstvu su one štetočine koje uništavaju pčelinjake. Klimatske promjene nas još snažnije pogađaju te izostaju očekivane padalin te sada imamo ogromne sušne periode ili potope, pa se tako poremetio i red cvjetanja biljaka tako da se smanjio prinos po košnicama. Tražili smo od Europske unije da se subvencionira prihrana pčela i plavi dizel za seleće pčelare tako da svi oni koji imaju registrirane aute u ovoj godini imaju pravo na plavi dizel za sljedeću godinu“, zaključila je Ankica Dušević.

Ova godina je pokazala da je dobra kvaliteta meda tako da je na 22. ocjenjivanju kvalitetnih sortnih vrsta meda iz cijele Hrvatske, 16. ocjenjivanju pakovina meda i proizvoda na bazi meda te 13. ocjenjivanju kvalitete pića od meda i na bazi meda, od 109 uzoraka bilo 57 "Zlatnih žlica", 47 "Srebrnih žlica", 10 "Brončanih žlica" te su dva proizvođača dobila diplomu.

Obitelj Trupković iz Novog Sela Rok kraj Čakovca, za 2017. godinu odnijela je titulu ukupnog šampiona u kategoriji meda. Iako se pčelarstvom ne bave profesionalno, ove su godine iz 120 košnica izvrcali oko dvije tone meda.

"Pčelarstvu, kao i poljoprivredi, nedostaje sigurnost. Ja se ne usuđujem profesionalno krenuti u pčelarstvo. Za to bi mi trebalo 250 košnica, a trebamo računati i da svaka godina nije ista. Za izvoz imamo premale količine, ali naši kupci znaju što kupuju. Kada kupujete med u trgovačkim lancima, nikad ne znate u kakvim je uvjetima taj med vrcan, s kakvim su proizvodima tretirane bolesti, a naši kupci ipak imaju sigurnost kada kupuju od nas", rekao je Željko Trupković.

Foto: facebook/Hrvatski pčelarski savez; Helena Mašaberg


Fotoprilog


Tagovi

Dani Meda Hrvatska Gospodarska Komora Županijski savez pčelara


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰