Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPS 112
  • 24.08.2021. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Hrvatska pčelarska služba 112 od sada djeluje pod pokroviteljstvom Grada Varaždina

Služba HPS 112 aktivna je i izvan sezone rojenja pčela ističu iz Udruge Pčelarstvo online, nositeljice ovog projekta

Foto: Depositphotos/santypan
  • 911
  • 223
  • 0

Grad Varaždin prepoznao je projekt ovdašnje Udruge Pčelarstvo online kao nositeljice „Hrvatske pčelarske službe 112“ (HPS 112) ne sam u ovom gradu, nego i županiji te Republici Hrvatskoj, tako da je dogovor oko pokroviteljstva na projektu zbrinjavanja rojeva pčela s područja grada.

Ovaj je Ugovor simbolično potpisan na dan kad Varaždin slavi 840 godina. Naime, 20. kolovoza se prvi put spominje davne 1181. godine, u ispravi hrvatsko-ugarskoga kralja Bele III. Tekstom te značajne sudske isprave ujedno se potvrđuje da varaždinska kraljevska tvrđava kao sjedište istoimene županije kojom upravlja župan postoji već u prvoj polovici 12. stoljeća. Varaždin je, vrijedi i to spomenuti, jedan od prvih hrvatskih gradova koji je stekao status slobodnoga kraljevskoga grada.

Novopotpisani Ugovor je kao takav aktivan odmah, a s obzirom na prezentirane aktivnosti udruge na humanom zbrinjavanju rojeva pčela i edukaciji građana, poduzet će se potrebne radnje da se HPS 112 uvrsti sa svim pravima i obvezama na popis pravnih osoba i udruga od interesa za sustav Civilne zaštite.

Inače, „Hrvatska pčelarska služba 112“ koja danas okuplja pčelare svih županija iz cijele Hrvatske, pokrenuta je, podsjetimo, sad već davne 2004. godine upravo iz Varaždina, tada pod nazivom “SOS roj pčela”. Danas nakon 17 godina spada među najorganiziranije volonterske projekte pčelara i građana takvog tipa u Hrvatskoj i u Europi. Pčelari su 24 sata svakoga dana u godini volonterski dostupni svim stanovnicima, u trenucima kada im se na njihovo imanje doseli roj pčela nepoznata vlasnika.

Usluga humanog zbrinjavanja rojeva pčela je naravno za sve građane potpuno besplatna, kao i sve edukacije “O pčelama, osama i stršljenima” koje vrijedni volonteri udruge provode na ovom području.

Spomenmo na kraju kako je prilikom formalnog potpisivanja ugovora o pokroviteljstvu u ime “Udruge Pčelarstvo online” i pčelara „Hrvatske pčelarske službe 112“ Varaždinu dodjeljeno i priznanje „Dokazani prijatelj pčela“ koje se dodjeljuje na području RH temeljem dosadašnjeg doprinosa brige o pčelama i ostalim oprašivačima potrebnim za očuvanje okoliša koji direktno utječu na smanjenje klimatskih promjena.


Tagovi

Hrvatske pčelarske službe 112 Udruge Pčelarstvo online Grad Varaždin


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.