Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evolucija pčela
  • 03.10.2015. 12:00

Globalno zagrevanje skraćuje jezik pčelama?

Jedna vrsta alpskih pčela, Bombus sylvicola, specijalizovana je za cveće centralnog dela Stenovitih planina koje ima duboke cvetne cevi zbog kojih su pčele razvile duge jezike.

Foto: ucanr.edu
  • 106
  • 5
  • 0

Postoji mogućnost da globalno zagrevanje vodi do skraćenja jezika bumbara, što opet može dovesti do potencijalnog stradanja za neke vrste cveća koje oni oprašuju. To je pokazalo najnovije naučno istraživanje koje prvi u regionu prenosi portal Agroklub.

Kada bumbari posećuju određeno cveće, oni moraju svoj jezik da umoče u cevaste latice da bi dohvatili nektar po koji su došli. Oni u tom procesu usput šire polen s jednog cveta na drugi, a to dovodi do fertilizacije i eventualnog stvaranja semenki.

25 % kraći jezici bumbara

Jezici pčela kraći zbog toplije klime!

Jedna vrsta alpskih pčela, Bombus sylvicola, specijalizovana je za cveće koje raste na centralnom delu Stenovitih planina (Rocky Mountains), koje ima specifične duboke cevčice. Zbog toga su pčele tokom nekoliko hiljada godina razvile duge jezike. Međutim, populacije ovih vrsta cveća su u opadanju povećanjem temperature i manjim kišnim padavinama. Istovremeno je primećeno da se bumbarima jezici skraćuju. Još od '70-ih godina prošlog veka, jezici ovih vrsta su se skratili za gotovo 25 %, navodi se u istraživanju koje je u septembru objavljeno u časopisu Nauka (Science).

Većina cveća ima plitke cvetne cevi

Istraživači misle da znaju zašto. Prethodna istraživanja pokazuju da kada pčelama poželjna vrsta cveća postane retka, one prestanu da se specijalizuju samo za određene vrste cveća, već proširuju svoje navike traganja za hranom i postanu generalisti. Većina vrsta cveća nema duboke cvetne cevi, tako da su kraći jezici pogodniji za uzimanje njihovog nektara. Istraživači zato smatraju da pad broja vrsta cveća s dugim cevima u prirodi, koji je uzrokovan klimatskim promenama, utiče na to da se nekim vrstama jezici skraćuju. ''To govori o jačini promene klime koja utiče na evoluciju organizama,'' rekao je koautor Kendis Galen, profesor biologije na Misurijskom univerzitetu. ''To je predivna demonstracija adaptivne evolucije".

Naravno, ovo trenutno predstavlja veliki problem za cveće i pčele jer su biljke i insekti prolazili kroz evoluciju zajedno eonima, tako da promena može drastično uticati na obe vrste. Svakako, cveće je ipak u nešto lošijem položaju jer nema drugih pčela koje bi ga oprašivale, a same pčele s druge strane imaju ipak mogućnost da se hrane drugim vrstama dostupnog cveća u prirodi.

Foto: ucanr.edu


Tagovi

Oprašivanje Bumbari Pčele Pelud Klimatske promene Priroda Nektar Globalno zagrevanje Evolucija Alpe Jezik Planine


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za životnu sredinu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D