Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 22.12.2019. 18:00

Gljive mogu pomoći pčelama protiv varoe?

Rezultati istraživanja američkih naučnika su pokazali kako kontakt pčela s ekstraktom gljive pečurke (Agaricus campestris) utiče na smanjenje rasprostranjenosti virusa.

Foto: Pixabay/PollyDot
  • 1.611
  • 259
  • 0

Albert Ajnštajn jednom je izjavio: "Nestanu li pčele s planete Zemlje, čoveku kao vrsti ostaje još oko četiri godine života." Bez pčela nema oprašivanja, a onda ni plodova i hrane.

Pčele igraju ključnu ulogu u ekosistemu naše planete. Zapravo, medonosna pčela najvažnija je pojedinačna vrsta oprašivača na svetu i ljudima i životinjama osigurava hranu potrebnu za preživljavanje. Kada ne bi bilo medonosnih pčela, svet ne bi imao voće, povrće i ostale vrste hrane. Upravo zbog velikog značenja koje pčele imaju za čovečanstvo i njegov opstanak, naučnici intenzivno istražuju i pokušavaju pronaći rešenje za ovaj problem. Kao jedno od mogućih rešenja, javile su se gljive.

Jedan od uzroka odumiranja pčela je varoa, parazitska grinja koja napada medonosne pčele. Bolest uzrokovanu ovom grinjom nazivamo varoza. Kao pravi parazit, varoa se nastanjuje na telu pčele i oslabljuje je ne samo tako da ubrizga virus u hemolimfu pčela, već se on prenosi s pčele na pčelu odnosno celo pčelinje leglo.

Varoa - prenosnik i ključni okidač virusa kod pčela

Prilikom značajnijih napada varoe na neku koloniju, može doći do potpunog gubitka cele pčelinje zajednice, a to se događa najčešće u kasnu jesen, u zimi ili u rano proleće kada su one najranjivije.

Gljiva kao spas za pčele

Poznato je da gljive proizvode široku lepezu hemikalija s antimikrobnim delovanjem. Zbog ovakvih pretpostavki istraživači s Državnog univerziteta u Vašingtonu (Washingtonu), uz pomoć Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA) i kompanije sa sedištem u Vašingtonu "Fungi Perfecti", sproveli su istraživanje na crvenim "reishi" gljivama koje su poznate kao lek za različite bolesti i gljivama pečurkama (Agaricus campestris).

Rezultati istraživanja su pokazali kako kontakt pčela s ekstraktom pečurke utiče na smanjenje rasprostranjenosti virusa. Što je veći broj pčela bilo uključeno u istraživanje, rezultati su bili sve bolji, piše truththeory

Još uvek nije sasvim sigurno kako ekstrakt deluje, ali se pretpostavlja da ili jača imunološki sastav ili se bori protiv virusa. Za sada ekstrakta još nema u velikim količinama, ipak kako istraživanje bude napredovalo i razvijalo se, količine ekstrakta će rasti, a tako i mogućnost spašavanja pčela. 


Tagovi

Pčele Gljive Virusi Reiši gljiva Pečurka Parazit Varroa destructor Ekstrakt


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta