Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni med
  • 10.05.2021. 14:00

Falsifikovan med i dalje veliki problem - dolazi iz Kine?

Pad proizvodnje trebao bi da poveća cene, ali evropska pčelarska industrija saopštava da su cene zapravo nastavile da padaju zbog sve većeg uvoza lažnog meda iz Kine.

Foto: Bigstock/Galaganov
  • 242
  • 172
  • 0

"Razotkrivanje" meda, koji je zapravo šećerni sirup, jeste vrlo neprijatna istina, ali nove analize pružaju dokaze da postupci falsifikovanja opstaju. Svuda u svetu kontrole ukazuju na prisustvo ogromnih količina fasifikovanog meda, ali se istovremeno ukazuje i da su metode za inspekciju i otkrivanje falsifikata često ograničene i nepouzdane. Med je treća hrana koja se najviše falsifikuje, iza mleka i maslinovog ulja, piše SPOS.

Pčelarski posao je izuzetno težak, pa je med skup - i to ga čini primamljivom metom za falsifikovanje jeftinim zamenama. Najčešća prevara je razblaživanje pravog meda šećernim sirupom, koji se obično proizvodi od pirinča, kukuruza ili šećerne repe.

Kakav je to kineski med?

Kina je najveći svetski proizvođač meda, čineći četvrtinu svetske proizvodnje, ali se na njen uspeh i dominaciju niskom cenom odavno gleda sa sumnjom. Pčelari upozoravaju da je protok falsifikovanog meda koji izlazi iz Kine toliko veliki, da uništava svetsko tržište. Prema Međunarodnom trgovinskom centru (ITC), globalni uvoz meda od 2010. do 2019. godine porastao je u vrednosti sa 497 miliona na 665 miliona dolara, ili 34,5 odsto.

Međutim, čini se da su ovi podaci znatno precenjeni, jer jedan broj zemalja uvozi velike količine meda za njihovu naknadnu preprodaju po višim cenama pod maskom spostvenih proizvoda. Primer ove prakse je otkrivena prevara lanca za snabdevanje Sjedinjenih Država jeftinim kineskim medom, koja je uključivala 30 zemalja posrednika.

Uvozni med: U pakovanju od jednog kilograma samo 300 grama pravog meda?

Pčelarski sektor u Evropi uključuje 10 miliona košnica i 650 hiljada pčelara. Uprkos tome, evropski pčelari obezbeđuju samo 64 odsto meda od količine koja se konzumira u regionu, a ostale količine se uvoze. To znači da, uprkos ekstremnom padu proizvodnje, malo je verovatno da će se cene povećavati, jer su evropski proizvođači potkopani jeftinim uvozom. U Copa-Cogeca (Komitet profesionalnih poljoprivrednih organizacija u EU), opisali su ovu situaciju "kao odraz dubokih strukturnih poremećaja tržišta" i uvereni su da će cene meda u zemljama glavnim uvoznicama i dalje da padaju.

Potrebne stroge kontrole

Takav pad proizvodnje trebao bi da poveća cene, ali evropska pčelarska industrija saopštava da su cene zapravo nastavile da padaju zbog sve većeg uvoza lažnog meda iz Kine. Oni žele hitnu akciju za borbu protiv lažnog meda, boljim obeležavanjem i poboljšanim metodama kontrole. Zajednički istraživački centar (Joint Research Centre – JRC) – Interne naučne službe Evropske komisije, testirao je 893 uzorka meda u prodavnicama na malo i otkrio da je 127 (14 odsto) osumnjičeno da sadrže dodatke šećernih sirupa.

Poreklo meda: Sadašnjim oznakama vara se potrošač

Kako smo ranije pisali, gotovo polovina meda na evropskom tržištu uvozi se iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20 odsto uvezenog krivotvoreno i da sadrži ilegalne dodatke, upozorava evroparlamentarka Biljana Borzan. Trenutna pravila omogućuju korišćenje oznake da je neki med dobijen mešanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je pak poreklo iz EU, ali bez navođenja odnosa ili zemlje porekla. Sve ovo dovodi do manipulacije i prevare potrošača.

Prema Ministarstvu poljoprivrede i hrane Moskovske oblasti, 2020. godine, veterinari u regionu su uzeli 1.974 uzorka i sproveli 11.844 ispitivanja meda. Rezultat kontrole je da čak 69 serija lažnog meda nije smelo da se nađe u prodaji. U Velikoj Britaniji pčelari su takođe potisnuti, zbog jeftinog meda, koji se sliva sa proizvodnih linija u Kini. Pčelari u Meksiku počinju da uzvraćaju rat, vodeći međunarodnu kampanju kako bi istražili i razotkrili prevarante meda i preteći rizik za biodiverzitet od napuštenih košnica i smanjenja populacije pčela.


Izvori

SPOS


Tagovi

Lažni med Falsifikovan med SPOS Šećerni sirup Kina


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić