Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi i pčele
  • 29.03.2017. 16:30

Europa će zabraniti pesticide koji štete pčelama?

Europska komisija zabranit će na svojim poljima upotrebu u svijetu najčešće korištenih insekticida.

Foto: bigstockphoto.com, Kosolovskyy
  • 4.497
  • 512
  • 0

Europska komisija predlaže zabranu uporabe najčešće korištenih svjetskih insekticida na poljima unutar EU.

Borci za zaštitu prirode na jednoj i poljoprivredna udruženja i proizvođači pesticida na drugoj strani godinama se oštro spore, a proizvođači pesticida tvrde da su insekticidi od ključnog značaja za zaštitu uroda i da je otpor prema pesticidima političko pitanje.

Moguća zabrana već ove godine

Trenutno je u EU na snazi privremena zabrana korištenja tri neonikotinoida, a ako prijedlog Komisije bude usvojen, neonikotinoidi će biti potpuno zabranjeni na poljima i moći će se koristiti samo za biljke koje se uzgajaju u staklenicima, javlja euractiv. Moguća zabrana bi na snagu mogla stupiti već ove godine ako je odobri većina članica EU.

Između ostalog, Komisija želi potpuno zabraniti neonikotinoide zbog akutnog rizika za pčele. Neonikotinoidi koji su u uporabi više od 20 godina nanose veliku štetu pčelama.

Znanost se utrkuje s industrijom?

Peticiju za zabranu neonikotinoida potpisalo je 4,4 milijuna ljudi, a povjerenstvo se odlučilo na potpunu zabranu na temelju procjene rizika Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) objavljene 2016. godine.

"Znanost se utrkuje s industrijom pesticida. Ako se poljoprivrednici oslobode neonikotinoida, imat će veću kontrolu nad svojom zemljom i moći će odbaciti savjete proizvođača pesticida", rekao je Paul de Zylva iz organizacije Prijatelji Zemlje.

Nedavno su stručnjaci UN-a za hranu i zagađenje objavili nekoliko kritičkih izvještaja o pesticidima ističući da je mit da su potrebni kako bi se prehranio planet. Također su pozvali da se usvoji nova globalna konvencija o kontroli upotrebe pesticida.

O prijedlogu bi se moglo glasati već u svibnju i ako bude usvojen, stupio bi na snagu za nekoliko mjeseci, prenosi EurActiv.com.

Foto: bigstockphoto.com, Kosolovskyy


Izvori

EurActiv


Tagovi

Neonikotinoidi Pesticidi Pčele


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?