Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrhunac pčelarske sezone
  • 25.05.2018. 16:30

Erich Rudolf: U Austriji pola kilograma meda košta sedam, a kilogram 12 eura

Budući da je vrhunac sezone, u goste požeškoj udruzi, kako bi razmijenili iskustva, došao je predsjednik Udruge pčelara Bleiburga iz Austrije.

Foto: Youtube/screenshot
  • 5.463
  • 380
  • 0

Proljeće oživljava prirodu, plodovi počinju dobivati upečatljive boje, a pčelari imaju pune ruke posla. Procvjetao je i medni bagrem što je vrhunac pčelarske sezone.      

"To je najbitnija paša za naše slavonske pčelare. Trenutna situacija je dobra, vremenski uvjeti su povoljni, imamo za sada dobro medenje i nadamo se da ćemo ove godine polučiti dobar rezultat", zadovoljan je Tomislav Prpić, predsjednik Pčelarske udruge Zlatna dolina. 

Izuzetno toplo proljeće ove godine malo je požurilo pašu bagrema. "On je u stvari procvao tjedan dana ranije, što su vjerojatno uzrokovale klimatske promjene, ali borimo se, pokušavamo se što više i bolje prilagoditi da to odradimo kvalitetno", ističe Prpić. 

Bagrem prednjači po količini izvrcanog meda

Prinos meda ovisi o snazi pčelinje zajednice i vremenskim uvjetima. "Ako je zajednica dobra i ako uđe u bagremovu pašu da nije u rojnom nagonu, nego da su pčele skoncentrirane na med, možemo ostvariti do 20-ak kilograma i po jednoj pčelinjoj zajednici u dobroj godini", otkriva Prpić. 

Bagrem kod većine pčelara iznosi barem 50% godišnje količine izvrcanoga meda. "Kod stacionarnih pčelara ona iznosi znatno više. Pčelarima koji ne sele svoje pčele, proljetna paša je nekakvih par kilograma meda po košnici, a bagrem od 10 do 20 kilograma. Zbog nastupanja u zadnje vrijeme vrlo toplog vremena i vrućina, nakon toga, u našim krajevima nema značajnije pčelinje paše", rekao je Prpić. 

Posjeta požeškim pčelarima iz Austrije

Budući da je vrhunac sezone, u goste požeškoj udruzi, kako bi razmijenili iskustva, došao je predsjednik Udruge pčelara Bleiburga iz Austrije.

"Hrvatski i austrijski med se razlikuju, jer kod nas je jako malo meda od bagrema. U Austriji je zastupljeniji šumski med koji se dosta razlikuje od bagremovog. Svaki proizvod ima svoju kvalitetu, ne postoji loš med. Situacija u austrijskom pčelarstvu nije idealna, jer smo prije par godina izgubili puno pčela i to najviše zbog klimatskih i temperaturnih promjena, a zatim i zbog bolesti varoe. Izgubili smo preko 50 posto pčela, a u nekim regijama su u potpunosti nestale", rekao je Erich Rudolf, predsjednik Udruge pčelara Bleiburga.   

"Drago nam je da smo dobili jednog tako uvaženog gosta da malo obiđe pčelinjake i pogleda kako mi to radimo. Uglavnom, zaključak je da mi puno više i bolje moramo raditi da bi došli do nekog prinosa, a kod njih je med skuplji i oni s manjim prinosima mogu ostvariti dobar rezultat", ističe Prpić. 

U Austriji kilogram meda 12 eura

I u Austriji tamošnjim pčelarima problem u poslovanju pravi gomila lošeg uvoznog meda. "To je velik problem, ali kod nas sve više kupaca med kupuje direktno od pčelara nego iz velikih trgovačkih lanaca. Najbitnija stvar kod pčelara je zadobiti povjerenje kupca. Ako imate to povjerenje onda i sami znate da radite dobar posao. Kod nas u Bleiburgu pola kilograma meda košta sedam, a kilogram 12 eura", otkriva Rudolf. 

Gost iz Bleiburga bavi se pčelarstvom više od 35 godina, a udruga ima 45 članova koji posjeduju preko 600 košnica. 

"Udruživanje i međusobna komunikacija nam jako pomažu u pčelarskim izazovima. Mijenja se klima i priroda te utjecaj poljoprivrede na pčelarstvo. Velik problem je korištenje neonikotinoida i košene trave oko kuća. Sve to ne samo u Austriji, nego diljem svijeta veoma utječe na našu struku", zaključuje Rudolf.

Uskoro dolazi i nacionalna teglica

Ove godine naziv "Slavonski med" zaštićen je na razini Europske unije. Tim povodom Pčelarska udruga Zlatna dolina 30. svibnja organizira skupštinu.   

"U suradnji s Požeško-slavonskom županijom i Gradom Požegom u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Požegi će se održati skupština pčelara, gdje svi zainteresirani pčelari mogu pristupiti, učlaniti se u udrugu i pokušati plasirati med kroz jednu markicu zaštite izvornosti slavonskog meda. Ono što je vrlo bitno, u vrlo skorom roku će doći i nacionalna teglica pod pokroviteljstvom Hrvatskog pčelarskog saveza gdje će se točiti isključivo hrvatski med i bit će prepoznatljiva i drugačijeg dizajna od ostalih teglica. Pozivamo sve potrošače da kupuju hrvatski med iz hrvatskih teglica", poručio je Tomislav.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Udruga pčelara Cijena meda Austrija


Partner