Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 30.06.2017. 13:30

Ekonomska vrijednost pčela u EU 22 milijarde eura

Vrijednost oprašivanja koje obavljaju pčele u EU procijenjena je na 22 milijarde eura godišnje!

Foto: bigstockphoto.com, Ivan Marjanovic
  • 2.850
  • 347
  • 0

Europski parlament u Bruxellesu ovoga je tjedna kao velika košnica jer je u tijeku 6. Europski tjedan pčela i oprašivanja koji tradicionalno okuplja zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike Europske komisije i institucija, pčelare, poljoprivrednike, znanstvenike, veterinare, nevladine organizacije i zainteresiranu javnost. U okviru ovoga tjedna, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir od 26. do 28. lipnja predstavila je hrvatske pčelare i njihove proizvode, kao i prvi hrvatski parfem od meda autora Dejana Levačića.

Pčelari iz raznih krajeva Hrvatske su zajedno s predstavnicima Hrvatskoga pčelarskoga saveza na poziv Marijane Petir sudjelovali na konferenciji, forumima i radionicama koje organizira radna grupa za pčelarstvo i zdravlje pčela koja djeluje u sklopu Intergrupe Europskog parlamenta za klimatske promjene, biološku raznolikost i održivi razvoj u kojoj je Petir članica.

Pad proizvodnje meda u EU

Predsjedajući Forumom poljoprivrednika i pčelara u suorganizaciji najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika COPA-COGECA Petir je rekla kako pčelari upozoravaju na smanjenje broja pčelinjih zajednica i na pad proizvodnje meda u EU kao i na povećanje uvoza meda. EU je drugi najveći izvoznik, ali i drugi najveći uvoznik meda. "Situacija je alarmantna jer u razmjeni stajališta sa stručnjacima dobila sam informaciju da nam u Europi nedostaje čak 13 milijuna pčelinjih zajednica", naglasila je Petir.

Ona je zato na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta tražila da se rizik za pčele svede na minimum te da se uvedu europske potpore za pčelinje zajednice zbog oprašivanja i njihovog doprinosa očuvanju bioraznolikosti što je Europska komisija obećala prihvatiti.

Obvezno označavanje zemlje podrijetla proizvodnje meda

Petir je napomenula kako se ne smiju zaboraviti niti potrebe onih koji se brinu o pčelama, a to su pčelari. "Prošle sam godine, zajedno s 10 kolega iz redova Europskih pučana, od Europske komisije zatražila uvođenje obveznog označavanja zemlje podrijetla proizvodnje meda kako bi se prijevarama s medom, kojima svjedočimo, stalo na kraj. Istraživanje Europske komisije pokazalo je da je 1/3 meda koji dolazi na EU tržište krivotvoren i da kvaliteta ne odgovara deklaracijama stoga treba poduzeti konkretne mjere kako bi se vratilo povjerenje potrošača u med kao najzdraviji proizvod", naglasila je Petir.

Tajnica Hrvatskoga pčelarskoga saveza Ankica Dušević u svom se izlaganju osvrnula na gorući problem klimatskih promjena i njihov utjecaj na pčele jer će se prema procjenama IPCC-a prosječne globalne temperature tijekom 21. stoljeća povećati između 1,1 i 6,4 stupnjeva. Dušević je pritom naglasila važnost edukacije pčelara i prilgadbe tehnologije pčelarenja.

Vrijednost oprašivanja u EU 22 milijarde eura godišnje

Ona je predstavila istraživanje Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku prema kojem se čak 67% prinosa meda u košnici dobiva u proljeće, a ostatak prinosa tijekom ljeta, no sve češće dolazi do njegova izostanka zbog vrlo visokih temperatura i nedostatka oborina.

Drugoga je dana Petir predsjedala panelom na kojem je naglašena važnost suradnje između različitih dionika s područja znanosti, tehnike, zdravstva, okoliša, kulture i gospodarstva. Ona je upozorila kako je radi "recentne pojave smanjenja broja pčelinjih zajednica posvuda u svijetu, a posebice na području Europske unije, kao i smanjivanja staništa pogodih za pčele i pčelarstvo, a znajući pri tome nemjerljiv doprinos pčela oprašivanju i sigurnosti opskrbe hranom, potrebno poticati poduzimanje onih koraka koji su usmjereni na otkrivanje prvih uzroka tih pojava, ali i razmotriti sve opcije koje bi započete procese morali preokrenuti na dobro te dovesti do jačanja i povećanja broja pčelinjih zajednica", rekla je Petir.

Podsjetila je kako je ekonomska vrijednost proizvodnje hrane iz životinjskih peludnih kultura u EU procijenjena na 22 milijarde eura godišnje i da taj doprinos pčela treba vrednovati, a pčelinje zajednice zaštiti. Upozorila je da uz probleme radi kojih dolazi do smanjenja pčelinjih zajednica, poput štetočina i bolesti, uporaba pesticida, uništavanja staništa uključujući gubitak poluprirodnih travnjaka te izvora hranjivih tvari, raznolikosti i kvalitete u prirodi, lošu praksu uzgoja pčela te nedostatak genetske raznolikosti pčela i otpornosti na bolesti tu su i nove prijetnje koje uključuju invazivne štetnike i patogene, te utjecaj klimatskih promjena. Istodobno, sve je više dokaza da se i populacije divljih oprašivača, poput bumbara, snažno smanjuju, te nas to treba zabrinuti. Petir smatra kako je upravo doprinos znanosti od presudne važnosti u pronalaženju odgovora na brojna pitanja i provođenje učinkovitih mjera.

Foto: bigstockphoto.com, Ivan Marjanovic


Tagovi

Valtra Auto-Guide Smart touch Nizozemska Soulahti Finska Amsterdam Iso bus Konjske snage AGCO


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer