Ne osvrćem se na zakone tržišta - kolika je ponuda, a kolika potražnja. Imam stalno tržište i po neko novi dođe, a ko je zadovoljan, ponovo se vrati, kaže Biljana Šošić iz Male Moštanice.
Biljana Šošić, pčelarka iz Male Moštanice, a po struci diplomirani ekonomista, svoje proizvode na Obrenovačkoj pijaci prodaje uglavnom u hladnijem delu godine. Njene tezge uvek privuku pažnju jer su uređene i upakovane kao za izložbu, na njima su med i drugi pčelinji proizvodi, ali i lekovite medne mešavine.
Diplomirana ekonomistkinja pčelarstvom je krenula da se bavi iz hobija, kada je na poklon dobila dve košnice, danas ova delatnost gotovo da je zamenila njeno osnovno zanimanje.
Za uspešno prezimljavanje, pčelama obezbedite dohranu sirupom i mir
"Moja prodaja počinje kada završimo posao na pčelinjaku, zazimimo pčele od septembra, a od aprila sam ponovo s njima", kaže Biljana.
Mušterije, koje ovde pazare zadovoljne su kvalitetom proizvoda, ponovo se vraćaju, ali uvek ima i novih.
"Ne osvrćem se na zakone tržišta - kolika je ponuda, a kolika potražnja. Imam stalno tržište i po neko novi dođe, a ko je zadovoljan, ponovo se vrati".
Svi proizvodi pčela su zdravi i hranljivi, a Biljana prodaje bagremov i livadski med, ali i mnoštvo drugih mednih proizvoda, a za svaki od njih po izvršenoj analizi dobijen je sertifikat.
"Mi to sve porodično radimo, uglavnom matični mleč je prisutan sa medom, to je jako dobar preparat za imunitet, imamo polen sa medom - preparat za pluća, voće sa medom, matični mleč, polen propolis, s tim što je bagrema prošle godine baš slabo bilo. Ja leti nisam prisutna na pijaci zbog posla, pa se nadamo da ćemo imati zalihe za tržište do aprila", kaže ova pčelarka.
Prinosi meda najviše zavise od klimatskih uslova tokom godine, a prošla nije bila naklonjena ni pčelama ni pčelarima.
"Prošla godina je bila jako loša za pamćenje, loši vremenski uslovi i samim tim, kada krene loše u polenskoj paši, a to je bio mart mesec, pčela ne bude zadovoljna jer nema dovoljno polena, nema snagu da u bagremu istraje, onda je i u bagremu bilo kiše, jako teška sezona i u livadi. Kada pčela nije jedra celog leta onda ne možete biti zadovoljni ni sa livadskom pašom, ali pčele su zazimljene, za sada je sve u redu, pa ćemo videti kako će da izimi".
Košnice su zazimljene sa dovoljnom količinom meda i sada miruju. Dobro je da u toku zime bude topao i sunčan dan, pčele tada izlaze iz košnica i imaju pročisni let. Pčelinjak Šošića zimuje u Maloj Moštanici, tu će ostati sve do bagremove paše, a onda kreće selidba.
"Najpre nam je pčelinjak u Maloj Moštanici, a kasnije će ga moj sin Vujadin preseliti na Rudnik. Očekujemo lepo vreme, da bi kasnije pčelinjak preselili u Vojvodinu na livadu i na suncokret", kaže Biljana.
Na tabli koja označava prozvođača piše "Pčelarstvo Šošić", a ispod toga tri imena; Dragan, Vujadin i Biljana. Cela porodica je u pčelarskom poslu, ali Biljana najviše voli svoje pčele i košnice.
"Ja svakoj košnici prilazim kao jednoj porodici, morate da osetite pčelu i njen život i njenu zajednicu, sve što joj treba, baš kao i u porodici", iskrena je Biljana.
Zima polako prolazi, a to osećaju i pčele u košnicama. Čim proleće grane i pojave se prvi cvetovi, pčele će biti na njima, a Biljana ima predosećaj i nadu da će ova godina biti medonosna.
Tagovi
Autorka