Deseti "Dan društvene odgovornosti" na Eko ranču Kod Veselog truta, obilježila je tvrtka Pernod Ricard Croatia. Donirali su i novac Hrvatskom pčelarskom savezu.
Na Eko ranču "Kod Veselog Truta" u općini Orle kod Velike Gorice, a u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, vlasnikom ranča, pčelarom Dariom Frangenom i Kornelijom Benyovsky Šoštarić kompanija Pernod Ricard Croatia organizirala je akciju "Pomozimo solitarnim pčelama".
"Dugi niz godina kroz različite društveno odgovorne aktivnosti u Hrvatskoj provodimo inicijativu za održivost i odgovornost. Sukladno vrijednostima i ove godine bilo nam je iznimno važno pronaći lokalnog partnera, a kako bi ukazali na značaj očuvanja i opstanka pčela i oprašivača", izjavila je Maja Višnić, voditeljica projekata održivosti i odgovornosti spomenute tvrtke.
Djelatnici su, naime, na edukativnoj radionici uz pomoć Daria Frangena napravili vrt za pčele u kojem su posadili medonosno bilje. Poznata vrtlarica Kornelija Benyovsky Šoštarić pomogla im je sagradili prvi hotel za pčele, a Bina Frangen ih vodila kroz postupak vrcanja meda, koji je u potpunosti proizveden na ekološki način.
Nakon završetka svih planiranih aktivnosti Višnić je uručila novčanu donaciju Hrvatskom pčelarskom savezu.
"Drago nam je da vaša tvrtka prepoznaje važnost pčela u našem životu. Nažalost, one su nam ugrožene najčešće zbog klimatskih promjena i prekomjernog korištenja pesticida. Svaka pomoć, uključujući osvješćivanje javnosti o ovom problemu, itekako pomaže", kazao je Vedran Lesjak iz Hrvatskog pčelarskog saveza.
Naime, tvrtka im je donirala 10.000 kuna, a Savez će novac uložiti u zaštitu pčela i pčelarstva, od čega će korist imati i cijela društvena zajednica.
Eko ranč "Kod Veselog truta" u vlasništvu je D. Frangena, koji ga vodi sa suprugom Binom. Sve je na njihovom imanju u skladu s prirodom, a osim pčelarstva, u općini Orle kod Velike Gorice podignuli su prvi hrvatski nasad crnog duda. Uzgajaju i divlju ružu, dok na zemljištu u Dalmaciji imaju nasade badema i maslina – sve s ekološkim certifikatom.
"Zahvaljujem se tvrtki na prekrasnoj ideji, viziji, koja nas je vratila u prirodu, pokazala važnost ekološke proizvodnje i pčelarstva. Hvala im što su našli vremena da dođu na naš Eko ranč gdje su zaposlenici, uz sadnju medonosnog vrta, hotela za solitarne pčele i radionicu vrcanja prirodnog meda, približili drugima i našu ekološku viziju", rekao je Frangen.
Kako kaže, moramo znati da je za svaki treći obrok koji unosimo u svoj organizam direktno ili indirektno odgovorna pčela.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica