Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 14.01.2014. 08:45

Dobra vijest za pčelinje zajednice

Pčelari s područja Vukovarsko-srijemske županije kažu kako je situacija u njihovim pčelinjacima dobra jer nisu uočili pomor

Foto: freepik.com
  • 1.550
  • 219
  • 0

Domaći mediji ovih su dana punili stupce upozorenjima hrvatskih pčelara da zbog visokih temperatura pčele misle da je proljeće i umjesto da miruju, one napuštaju košnice i ugibaju. Hrvatski pčelari pozvani su da ispune i Upitnik o gubicima pčelinjih zajednica i dostave ga Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji (HPA). Apel je upućen nakon što im je s terena stiglo puno dojava o naglom slabljenju brojnih pčelinjih zajednica i njihovom odumiranju. Pčelari s područja Vukovarsko-srijemske županije kažu, kako međutim oni nisu uočili pomor i da je situacija u njihovim pčelinjacima dobra.

"U Slavoniji pčele pripremamo nešto drugačije nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Ove visoke temperature dakako da nikako nisu dobre za pčele. Ako pčelinja zajednica ima od 15 do 20 kilograma meda i ako smo je tako ozimili i ako ovdje očekujemo temperature od -10, -15 ili -20 stupnjeva ispod nule, s tom količinom meda naše bi pčele trebale prezimiti. Međutim, imate jačih i slabijih pčelinjih zajednica. One slabije zajednice koje su u ovo doba godine došle gore, mi to kažemo na "žicu" i potrošile su dobrim dijelom mednu kapu, takvim zajednicama se obavezno mora dati pogača", kaže predsjednik Saveza pčelara Vukovarsko-srijemske županije Željko Šuran dodajući kako onim zajednicima koje su dublje, niže i čija je medna kapa veća, ne treba dati ništa.

Ne treba forsirati pčelinju zajednicu da već kreće s poslom. Ove temperature bude aktivnost u pčela i to nije dobro, jer sada će matice krenuti sa zalegom, odnosno stvaraju leglo i ako dođe do naglog zahlađenja, a metereolozi ga predviđaju, može nastati problem. Mislim da su se naši pčelari dobro pripremili za tu situaciju jer su navikli na takva stanja, smatra Šuran.

Prema mišljenju pčelara Mate Idžojtića, do pomora pčela već je dolazilo i to ne zbog visokih temperatura. Takva se stanja ponavljaju s vremena na vrijeme, kaže taj poznati vinkovački pčelar. Predsjednik Udruge Nektar iz Vinkovaca Stanko Čuljak napominje kako pčelari moraju pripremiti pčelinje zajednice da budu zdrave i jake da bi se mogle izboriti s teškoćama. "Normalno da ima zimskih gubitaka. Ima ih i među nama, ali smatra se da je gubitak normalan ukoliko je manji od pet posto", navodi Čuljak preporučujući pčelarima, posebice mladima, da puno ne diraju u pčele u ovo doba godine jer time, ukoliko ne znaju što točno rade, mogu napraviti više štete nego koristi.

Foto: freepik.com


Tagovi

Pčele Pčelari Ugibanje Košnice Visoke temperature Vukovarsko-srijemski Pčelinje zajednice Metereolozi Nektar


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.