Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 13.07.2020. 09:30
  • Međimurska, Čakovec

Dobili laboratorijski nalaz, ali i dalje ne znaju zbog čega je uginulo 60 milijuna pčela

Potvrđena je prisutnost otrova, ali u granicama dopuštenog. Pčelari su nezadovoljni nalazima i traže pomoć resornog ministarstva.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 769
  • 123
  • 0

Laboratorijski nalazi uzoraka uzetih poslije masovnog uginuća pčela početkom lipnja u Međimurju pokazali su prisutnost otrova, ali u granicama dopuštenog što znači da je službeni uzrok i dalje nepoznat. 

"Dva su uzorka pozitivna na otrov, a svi ostali negativni na pesticide do granica destabilnosti", rekla je za HRT Ana Pepelko, predstavnica pčelara predstavivši neslužbene nalaze laboratorija ispred 30-ak međimurskih pčelara kojima je uginulo 60 milijuna pčela

Nisu znali što im je činiti?

Podsjetimo, zbog ovog je masovnog uginuća župan Matija Posavec proglasio prirodnu nepogodu u tom dijelu Međimurske županije, odnosno mjestima Gardinovec, Domašinec, Podturen i Ferketinec. 

Uništeno više od 1.150 košnica međimurskih pčelara, čekaju se rezultati ispitivanja

Budući da su otrovi pronađeni u tragovima, to ne može biti službeni dokaz da su oni uzrok neviđenog masovnog pomora. Pčelari smatraju kako je uzorak uzet prekasno. 

"Mi smo prvi u Hrvatskoj koji smo imali takav pomor i nije se znalo što treba učiniti. Svi su rekli, to su mala bića, to nije bitno, ali kad je to sve izašlo van, bilo je prekasno", kometirao je Željko Trupković iz Udruge pčelara Međimurske županije "Agacija".

Prema mišljenju Ivane Tlak Gajger s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koja je među prvima analizirala pčele, u ovom se slučaju isključuje bolest pčela. Profesorica pojašnjava da, kada bi bila riječ o zaraznoj bolesti, ona tada ne bi stala na tom području i uzrokovala masovno uginuće. "Pčele lete, imaju specifičan način života. Pojavilo bi se u okolnim selima i mjestima."

Revizorski sud EU: Mjere za zaštitu pčela i drugih oprašivača uglavnom neučinkovite

No, kako Tlak Gajger nije toksikologinja, o prisutnosti mogućih otrova nije željela govoriti. 

Šteta prelazi 3 milijuna kuna? 

Pčerali traže pomoć resornog ministarstva, a Pepelko ističe kako to više nije milijun kuna, nego je riječ o većoj svoti koja će biti aplicirana preko mjere 5. 

Naime, procjene pokazuju da šteta prelazi 3 milijuna kuna, a mnogi će pčelari morati krenuti ispočetka, kupiti nove košnice i zajednice što je oporavak koji će trajati godinama. 


Tagovi

Pomor pčela Uginuće Otrovi Međimurska županija Željko Trupković Ivana Tlak Gajger Analiza


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.