Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogon meda
  • 18.02.2020. 14:00

Do sada donirano 11 miliona dinara, SPOS poziva pčelare na nastavak podrške

Preostaje nam da obezbedimo još 470.000 evra, koliko nam nedostaje za opremu koja će pokriti i plasman meda 'na malo', što će obezbediti najbolju moguću cenu meda za naše pčelare. Uplata donacija za Pogon se nastavlja, poruka je sa sajta SPOS-a.

Foto: Biljana Nenković
  • 173
  • 17
  • 0

Nakon vesti da će pogon meda "Naš med" u Rači biti zvanično otvoren krajem marta, donacijama pčelara i pčelarskih udruženja iz Srbije do sada je obezbeđeno oko 94 000 evra. Tačnije, kako se navodi se na sajtu Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), za opremu za plasmana meda ’na malo’, zaključno sa 13. februarom ove godine 1799 pčelara uplatilo je 11.085.273 dinara.

Fabrika "Naš med" uskoro spremna za rad: Otvoren konkurs za radnike

"Pošto je pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a "Naš med" doo građevinski završen i obezbeđena su sredstva za opremu za rad pogona 'na veliko', što je ukupna investicija od oko 1.400.000 evra do sada, preostaje nam da obezbedimo još 470.000 evra, koliko nam nedostaje za opremu koja će pokriti i plasman meda 'na malo', a što će obezbediti najbolju moguću cenu meda za naše pčelare. Uplata donacija za pogon se nastavlja", poruka je sa sajta SPOS-a.

Sve više profesionalnih pčelara uplaćuje donacije

Otvaranje ove fabrike, kapaciteta oko 3000 tona meda godišnje, omogući će pčelarima sa teritorije cele Srbije da plasiraju svoj proizvod na treća tržišta bez posrednika i to po fer ceni meda. Do sada je u ovaj pogon Ministarstvo poljoprivrede Srbije uložilo je 420.000, Opština Rača 400.000, a Savez 650.000 evra.

"Nadamo se da će skori početak rada pogona 'na veliko' ohrabriti pčelare da što pre nastave sa uplatom donacija, kako bismo pogon što pre stavili i u funkciju plasmana meda 'na malo'. Posebno nam je drago što sve više profesionalnih pčelara uplaćuje donacije, i time pokazuju svima koliko je Srbiji i srpskim pčelarima potreban sopstveni pogon, preko koga će plasirati med na trzište bez posrednika i njihove često nerealno velike provizije".

U planu je da se, putem ovog pogona, med prodaje u buradima od 250 do 300 kilograma i malim pakovanjima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.


Izvori

SPOS


Tagovi

Pogon meda Rača Prodaja meda Izvoz meda Naš med SPOS Donacije pčelara


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...