Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pučko otvoreno učilište Osijek
  • 13.03.2016. 18:00

Do kraja sezone poletjet će 60 novih pčelara

U ovoj najstarijoj hrvatskoj pčelarskoj školi, kako ponosno vole istaknuti, stječu se teoretska i praktična znanja. Dok se u školskim klupama sluša o biologiji pčela, načinu proizvodnje matica, rojevima i vrstama košnica, ali i o bolestima, na praktični se odlazi u pčelinjake svojih mentora, starijih i iskusnijih pčelara.

  • 963
  • 125
  • 0

Čak 60 novih pčelara na području Osječko-baranjske županije poletjet će iz ovogodišnje Pčelarske škole do kraja sezone. Početnici u pčelarstvu po znanje već 12 godina dolaze u ovu školu koju zajednički organiziraju osječko Pučko otvoreno učilište s Pčelarskim savezom Osječko-baranjske županije uz financijsku injekciju Osječko-baranjske županije. Umjesto iz košnica, ovdje će iz klupa u pčelinjake izletjeti 13 generacija polaznika.

U Pčelarsku školu krenula 13. generacija

"Prema dosadašnjim evidencijama na području koje pokrivamo ima oko 700 pčelara. Svi oni koji se tim bave morali su prema standardima i kriterijima EU završiti edukaciju za pčelare. Ovo je dobar temelj za dobro pčelarenje tko se s njim planira i misli ozbiljno baviti", kaže Zdravko Stojanović, predsjednik osječko-baranjskog Županijskog saveza pčelara.

U ovoj najstarijoj hrvatskoj pčelarskoj školi, kako ponosno vole istaknuti, stječu se teoretska i praktična znanja. Dok se u školskim klupama sluša o biologiji pčela, načinu proizvodnje matica, rojevima i vrstama košnica, ali i o bolestima, na praktični se odlazi u pčelinjake svojih mentora, starijih i iskusnijih pčelara.

Pčelarstvo nije brza zarada kako mnogi misle

"Gospodarska kriza sigurno je pridonijela povećanju broja pčelara koji su se za ovo odlučili nakon gubitka posla. Znamo da je pčelarstvo profitabilno, ali je potrebno određeno vrijeme, barem četiri do pet godina kako bi se došlo do prvih ozbiljnih zarada, isplate uloženog truda, kao i truda pčela. To nije lak posao i brza zarada kao što neki misle", ukazuje Mario Fišer, voditelj Pčelarske škole od njezina samog početka, još 2005. godine.

Kroz njihove klupe prošlo je već 12 pčelarskih generacija. U jednoj godini su zbog ogromnog interesa nastavu morali podijeliti u dvije grupe, bilo ih je čak 115. Učenicima sugeriraju da se učlane u svoje lokalne pčelarske udruge kako bi se međusobno povezali sa starijim i iskusnijim pčelarima.

"Nakon polaganja teoretskog dijela pronalazimo im iskusne mentore koji će s njima tijekom cijele pčelarske sezone raditi i pomagati im u pčelinjaku. Promocija novih pčelara obično bude u studenom kada dobijaju uvjerenja koja su u rangu srednjoškolskog obrazovanja. Nakon toga se mogu baviti pčelarstvom kao osnovnim zanimanjem, ali većini je to drugi posao ili ono s čime se planiraju baviti u mirovini", objašnjava Fišer.


Tagovi

Pčelarska škola Najstarija Osijek Pučko otvoreno učilište Pčelari Pčelaranje Polaznici Nastava Praksa Košnica Roj


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]