Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u pčelarstvu
  • 19.02.2023. 09:00
  • Brodsko-posavska, Nova Gradiška

Darko Belikoj: Treba suziti popis sufinancirane opreme i uvesti potpore po košnici

Gotovo sedam eura u Srbiji i 10 u Sloveniji iznosi su to kojima naši susjedi sufinanciraju pčelare po košnici, a u zadnje vrijeme sve više se o tome govori i u Hrvatskoj.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.901
  • 231
  • 0

Nekadašnji pirotehničar Darko Belikoj uz bivšeg radnog kolegu koji je imao košnice zainteresirao se i uplovio u pčelarske vode. "Prije 20-ak godina sam krenuo s pet košnica i malo pomalo se proširilo. Unazad dvije godine sam počeo seliti i s kamionom, a trenutno imam od 80 do 90 košnica", otkrio je ekipi Slavonskobrodske televizije.

Danas je on predsjednik pčelarske Udruge Nektar iz Nove Gradiške koja broji 100-tinjak članova, a unazad nekoliko tjedana u pčelarskim se krugovima govori o potporama po košnici kao što to rade naši susjedi. Naime, Srbija ih sufinancira s gotovo sedam eura, Mađarska s četiri, a Slovenija s čak 10 eura po košnici.

Darko pozdravlja ideju, ali kaže da je potrebna veća kontrola. "Pčelarstvo je zapostavljeno kao poljoprivredna grana i sad se tek pomalo probija", napomenuo je. Iako, kaže, imaju sada i sektorske intervencije odnosno povrat za kupljenu opremu. "Tu ima svega i svačega, mislim da bi taj popis trebalo suziti. Pčelarima ne trebaju malčeri i velike motorke", istaknuo je.

Umjesto toga, treba pomoći mladim pčelarima jer start u ovoj branši nije jeftin, a potpore po košnici usko bi bile vezane uz proizvodnju. "Zna se što je ona i koliko je pčela u njoj. To nek se prijavi i kontrole neka dođu i sve će riješiti. Puno bi se više koristilo. Nek ostave dio za osnovnu opremu poput košnica, a ne da se potiče i šećer, pogače, malčeri i motorke", napominje Belikoj.

Slavonski pčelari apeliraju - vratite nam potpore po košnici

Govori se i o podjeli pčelara na hobiste i profesionalce, a Darko kaže da kriteriji nisu jasni. Također, prema njegovim riječima potrebne su i edukacije, a klimatske promjene iz godine u godinu čine svoje.

"Moj je pčelinjak na ovom mjestu nekad davao 30 kilograma po košnici, a sada ne možete dobiti ni 20 kilograma", kaže pojasnivši da se okoliš promijenio te da pčelari to moraju pratiti.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Darko Belikoj Udruga Nektar SBTV Stanje u pčelarstvu Intervencije Potpore Košnica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/