Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 10. Ocjenjivanje meda PSŽ
  • 05.11.2019. 07:30
  • Požeško-slavonska, Donji Emovci

Damir Martić ima najbolji med od bagrema u Požeško-slavonskoj županiji

U organizaciji Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, Hrvatskog pčelarskog saveza te Pčelarske udruge Zlatna Dolina organizirano je 10. ocjenjivanje meda Požeško-slavonske županije.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.381
  • 100
  • 0

Senzorska analiza je znanstvena disciplina koja bavi se procjenom proizvoda na temelju reakcija na značajke hrane koje se opažaju osjetima vida, mirisa, okusa, dodira i sluha.      

Ocjenjivanja meda najčešće se sastoje od kemijske i spomenute senzorske analize.

"Senzorska analiza meda predstavlja jedan alat kojim se na najbolji mogući način procjenjuje kvaliteta meda i pozicionira se kvantitativno i deskriptivno se pozicionira na ljestvici kvalitete. Može se s njom puno toga napraviti, a ono što je najvažnije da se daje kompletna informacija proizvođačima o njihovim proizvodima i u konačnici ta informacija biva stavljena na dostupnost ujedno i potrošačima", rekao je dr.sc. Dražen Lušić, predsjednik Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda.

Na ocjenjivanju bilo 60 uzoraka

Tako je u organizaciji Hrvatske udruge senzorskih analitičara meda, Hrvatskog pčelarskog saveza te Pčelarske udruge Zlatna Dolina organizirano 10. ocjenjivanje meda Požeško-slavonske županije.

"Danas na ovom prekrasnom objektu Zlatnog Luga u Donjim Emovcima održavamo senzorsko ocjenjivanje u sklopu županijskog ocjenjivanja meda. Imamo 60 uzoraka. Većina uzoraka su nam cvjetni i bagrem, imamo kestena i nešto medljike. Naše županijsko ocjenjivanje se sastoji od dva dijela. Prvo se radi laboratorijska analiza meda, gdje se određuju nekakvi parametri, laboratorijski i nakon toga se radi senzorska analiza meda, gdje imamo senzoričare koji dolaze na analizu i oni po okusu i mirisu ocjenjuju med i daju mu završnu ocjenu. Znači iz te dvije analize se sastoji jedna zajednička ocjena, gdje dobivamo pobjednike, šampione u kategoriji i ukupnog pobjednika ocjenjivanja", pojasnio je Tomislav Prpić, predsjednik Pčelarske udruge Zlatna Dolina.

Promatraju se svi elementi koji mogu narušiti kvalitetu meda

A ukupni pobjednik 10. ocjenjivanja meda Požeško-slavonske županije je Damir Martić iz Vidovaca koji je pobjednik i kategorije med od bagrema, a drugo mjesto zauzeo je upravo Tomislav Prpić, koji je i pobjednik kategorije med od kestena. Pobjednik kategorije multiflorni med je Davorin Krakar iz Požege.   

Ocjenjivanje je isto tako, prema riječima naših sugovornika, jako vezano za prisustvo ili odsustvo defekata u uzorku meda.    

"To je moguće naravno, kako zbog prirode, procesa kojim med nastaje, tako i samih pčelarskih postupaka. Budući da je ovo natjecanje kvalitete meda, onda sve elemente koji mogu narušiti ili smanjiti kvalitetu meda za natjecanje, jako rigorozno promatramo, što ne znači da to nisu medovi za tržište, ali ovdje se ljudi natječu i želimo im dati pravu informaciju kakvi medovi na natjecanju trebaju biti. Ako promatramo čistoću, odsustvo nekih defekata uzrokovanih pčelarskim tehnikama, apsolutno mora biti bez toga. S druge strane moramo uzeti u obzir da je pčelarstvo, proizvodnja odnosno aktivnost pod vedrim nebom. To je možda i ponajvažniji u pčelarskoj proizvodnji", zaključio je Lušić.


Tagovi

Senzorska analiza meda Ocjenjivanje meda Požeško-slavonske županije Damir Martić Med od bagrema


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]