Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 20.04.2021. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Cvetanje voća donosi strepnju pčelarima

Vreme cvetanja voća svake godine donese velike glavobolje pčelarima zbog neadekvatne upotrebe sredstava za zaštitu bilja.

Foto: Sanja Dovečer
  • 513
  • 32
  • 0

Na području Kolubarskog okruga, april je mesec kada voće počinje intenzivnije da cveta. To je i period kada se zasadi koštičavog voća nalaze u različitim fazama cvetanja i to je najosetljivijiji period jer može doći do infekcije, a to može doprineti sušenju cvetova i rodnih grančica. Stručnjaci za zaštitu bilja smatraju da je preventivni tretman fungicidima neophodan, ali upozoravaju i na to da se mora voditi računa o zaštiti pčela.

SPOS i Uprava za zaštitu bilja: Zaustavimo trovanje pčela

"Prema zvaničnoj direktivi zabranjeno je prskanje biljaka tokom cvetanja neregistrovanim sredstvima. Insekticidi su apsolutno zabranjeni, ali postoje fungicidi koji su registrovani i bezbedni za primenu tokom cvetanja. Njihova primena se preporučuje u ranim jutarnjim ili popodnevnim satima kada je aktivnost pčela svedena na minimum", kaže Slađana Gavrilović, stručni saradnik za zaštitu bilja Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo i dodaje da je isto tako, veoma važno da poljoprivredni proizvođači budu svesni prisutva, da sredstva za zaštitu bilja koriste pravilno u skladu sa uputstvom navedenim na etiketi svakog proizvoda.

Voćari ne poštuju preporuke

Kada dođe period cvetanja voća, raste strah i zebnja pčelara da li će pčele to preživeti. Ne prođe godina, a da se na nekom području ne registruje pomor pčela zbog (zlo)upotrebe pesticida. Šteta je tada velika i za pčelare i za voćare.

Pčelar Zoran Bogićević koji ima košnice u podnožju Medvednika nema problema sa proizvodnjom i plasmanom pčelinjih proizvoda, ali kao i mnogi drugi, muku muči u vreme cvetanja voća kada se ne poštuje zabrana tretiranja voćnjaka hemijskim preparatima.

Koliko iščekuju, toliko i strepe pčelari od cvetanja voća

"Ni 10 posto poljoprivrednika ne poštuje preporuke o upotrebi sredstava za zaštitu voća. Oni smatraju da je voćarstvo njihova proizvodnja, oni žive od toga. Sa druge strane, pčelari mogu samo da kukaju. Prska se neproverenim preparatima, nema nikakve kontrole. Otkupljivač voća jednostavno podeli hemiju, voćari kad imaju vremena prskaju i ne poštuje da to mora biti u večernjim satima", kaže Bogićević i zaključuje da sve dok ne bude kontrole, neće biti uspeha ni u voćarstvu ni u pčelarstvu.

Prskanjem insekata truje se i pčela

Pčele su insekti od izuzetno velikog značaja za poljoprivrednu proizvodnju jer utiču na prinose i bolji kvalitet i voćarskih i ratraskih kultura. Korist od pčela u proizvodnji hrane je od velikog značaja, a pčelari kažu da se to ne odnosi samo na voće, već strepe i kad je period cvetanja ratarskih kultura, uljane repice, suncokreta, semenske lucerke. 

"Voćar prska radi insekata, ali tako otruje i pčelu, a većina tvrdi da koristi biološke preparate. Možda ti preparati manje utiču na pčele, ali utiču - postaju dezorjentisane i ko zna šta još. Primećuje se to po njihovom letu, vidi se ponašanje ispred košnice. Vremenski uslovi nam nisu neki, pa kad se na to doda i trovanje, dolazimo do rezultata da je meda sve manje."

Uništiti prvo cvetajuće korove

Preporuke stručnjaka su da se insekticidi moraju koristiti strogo po uputstvu, da u zasadu u kome se planira primena insekticida ima cvetajućih korova, prvo njih treba uništiti, pesticide primenjivati u jutarnjim ili večernjim satima kada je aktivnost pčela smanjena.

Štitimo pčele!

Takođe, prskanje treba obavljati u vreme kad nema vetra, ne primenjivati ih kada su niske temperture ili rosa jer u takvim uslovima ostaci pesticida ostaju duži vremenski period toksični za pčele. Ono što obavezno treba uraditi je da se pčelari obaveste o vremenu prskanja, naročito ako u blizini parcele ima. Pčelarima se savetuje da uspostave saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima, obeleže pčelinjake, kao i da tokom primene sredstava za zaštitu bilja zatvore košnice ili ih presele.  


Foto prilog


Tagovi

Prskanje voća Tretiranje voćnjaka Zaštita pčela Slađana Gavrilović Pčelari Zoran Bogićević


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.