Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelari
  • 13.07.2013.

Biokovski med i kao pčelinji eko-med

Potrošači ističu kako bi se biokovski med šestanovačkih i makarskih pčelara - od kadulje, vrijeska i inih ljekovitih trava na Biokovu - mogao nazvati i kao pčelinji eko-med. To potvrđuje kvaliteta medova Mate Bušelića iz Makarske, Petra Troglića i Ante Vukušića iz Šestanovca, kao i Tonćija Vrdoljaka iz Grabovca, dobitnika zlatne, srebrne i brončane medalje na zadnjem 3. međunarodnom sajmu pčelara Dalmatina 2012 u Splitu

  • 4.604
  • 315
  • 0

Potrošači ističu kako je biokovski med šestanovačkih i makarskih pčelara od kadulje te inih ljekovitih trava iznimno kvalitetan i koristan, koji bi se mogao definirati i kao 'pčelinji eko-med'. To potvrđuju i medovi Mate Bušelića iz Makarske, Petra Trogrlića i Ante Vukušića iz Šestanovca, kao i Tonćija Vrdoljaka iz Grabovca. Riječ je o dobitnicima više zlatnih, srebrnih i brončanih medalja te inih priznanja na domaćim i međunarodnim natjecateljskim izložbama. Upućeni ističu kako je za biokovskim medom potražnja na tržištu neusporedivo veća od proizvedenih količina što je pčelarima i dodatni motiv za povećanjem svojih košnica odnosno nastamba za pčele. Pčelari svoj med prodaju na sajmovima, ali znatno više na kućnom pragu.

Zapažena aktivnost Pčelarske udruge 'Radobilja' u Šestanovcu

Manje-više svi ističu Pčelarsku udrugu Radobilja u Šestanovcu koja okuplja više od 40 pčelara iz okolnih općina na području Splitsko-dalmatinske županije, profesionalaca i hobista različite životne dobi i tradicije, koliko i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Upućeni ističu kako ona spada u skupinu najboljih, najaktivnijih pčelarskih udruga ne samo u srednjoj Dalmaciji, čiji članovi imaju više od 2500 košnica. Navode kako Općina Šestanovac ima više registriranih OPG-a najmanje s po 150 i više košnica. Poznato je kako PU Radobilja dosta radi na edukaciji svojih članova pčelara od kojih je više od 30 završilo Pčelarsku školu u suradnji sa sinjskom Pučkim otvorenim učilištem. Mjerodavni u udruzi ističu kako se u njezinim prostorijama u Šestanovcu svake prve subote u mjesecu održavaju predavanja, savjetovanja, različiti sastanci radi upoznavanja struke nego i rada na terenu s pčelama, o ispaši i prehrani pčela zimi, zaštiti od eventualne bolesti, prebacivanju košnica s pasišta na pasište; vrcanju, prodaji meda i inih pčelinjih proizvoda... Tako stječu potrebno znanje koje svakodnevno primjenjuju u praksi.

Pčelari ističu kako nema gubitaka u pčelinjim udrugama primjerice uslijed varoze te ostalih bolesti, baš zahvaljujući dogovoru, stečenom znanju o pravodobnom korištenju lijekova na području odakle su njihovi članovi. No u upravi Općine Šestanovac kažu kako je na njezinu području registrirano deset obiteljskih poljoprivredno-pčelarskih gospodarstava. Doznali smo kako Pčelarska udruga Radobilja sa sinjskim Pučkim otvorenim učilištem redovito organizira Školu za pčelare kroz koju odgovarajućim andragoško-obrazovnim programima osposobljava svoje zainteresirane članove za zvanje 'pčelar'. Tu je školu, opetujmo, do sada završilo više od 30 pčelara iz Zabiokovlja i Podbiokovlja odnosno iz Šestanovca, Ciste Provo, Zagvozda i Makarske, a od njih dvije žene i 26 muškaraca. Školarina je za svakog polaznika iznosila oko 3.000 kuna, od čeka je trećinu troškova snosila Splitsko-dalmatinska županija, trećinu općina ili grad odakle je pčelar, a trećinu polaznik škole.

Pčelari se educiraju i kroz Školu za pčelare Pučkog otvorenog učilišta iz Sinja

Znači, svaki polaznik se putem stručnog, iznimno korisnog tečaja mogao obrazovati samo za tisuću kuna, što je gotovo simbolično u odnosu na sadržaje koje je dobio kroz školovanje, i unatoč gospodarskoj krizi. A nastava se održavala ponedjeljkom, srijedom i petkom, a pristup je slobodan i pčelarima koji nisu članovi Udruge 'Radobilja'. Inače, školskim programom se kandidat-polaznik osposobljava za zvanje 'pčelar', verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te stručne komisije koja ih je ocijenila i na kraju im izdala uvjerenje o stjecanju zanimante u cijelosti usklađen sa zahtjevima Europske unije. Program se, naime, sastoji od teorijskog dijela te vježbi i praktične nastave. Oni polaznici koji su se bavili pčelarstvom više od 5 godina, oslobođeni su praktične nastave. Poslije dvomjesečnog predavanja i praktičnih vježbi, pčelari su polagali (i položili) zaključni ispit pred Komisijom koja im je na kraju izdala uvjerenje o stjecanju zanimanja 'pčelar' koje je svakom polazniku upisano u radnu knjižicu. Jedna od polaznika Škole za pčelara, koju je uspješno završila, je i Jolanda Jović iz Makarske, zaposlena u sportskoj kladionici 'Sv. Nikola' u gradu podno Biokova.

„Imam 55 košnjica koje sam naslijedila od svekra Danka Jovića iz Dubrave gdje su smještene moje pčele, o kojima se brinem s mužem Nedjeljkom. Zahvaljujući pohađanju odnosno završetku Škole za pčelare pokazala sam mužu kako sada o pčelama znam neusporedivo više nego prije. I maticu pčela sam uočili, prepoznala prije nego on. Inače, pčele me sada puno zanimaju, znatno više nego prije, vjerojatno i zato što o njima više znam, a uz njih se i odmaram. Svi polaznici škole za pčelare stekli su potrebno stručno znanje o pčelama koja primjenjuju u praksi, zahvaljujući prije svega stručnom kadru, predavačima preko Pučkog otvorenog učilišta Sinj, stručnoj literaturi, uporabi suvremenih nastavnih sredstava poput video-projekcija te spoznaji kako su se svi polaznici bavili pčelarstvom“, riječi su Jolande Jović, ističući kako je Škola za pčelare puni pogodak 'u sridu'

Pčelarstvo sve privlačnije za žene - pokazuju se uspješnijim pčelarima od muškaraca

Mnogi ističu kako je to uspjeh i sinjskog Pučkog otvorenog učilišta koje je osnovano kao javna ustanova za obrazovanje odraslih te ino obrazovanje jamčeći kvalitetnu implementaciju stručnih znanja i vještina te pružajući široki spektar obrazovanih programa, verificirani od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji se upisuju u radnu knjižicu polaznika. Naime, tranzicijske reforme i globalno tržište gotovo svih sudionika javnog i gospodarskog života, dakako i neprekidno stjecanje novih te usavršavanje postojećih znanja, sustavi su obrazovanja suvremenih društava dinamički su usmjereni potrebama tržišta. To je potvrdio i projekt Škole za pčelare u kojoj su polaznici potkraj minule godine stekli iznimno korisno znanje iz pčelarstva, značajne djelatnosti kao dopune ponude seoskog turizma. A riječ je o educiranim ljudima koji će se u životu baviti kao stručnjaci - ili kao pčelari hobisti ili pčelari profesionalci.

Izuzetno sam zadovoljan što su predavanja bila stručna, motivirajuća te u tom pogledu dijelim mišljenje svih polaznika Škole za pčelare. Inače njihovo Pohađanje predavanja, teorijske i praktične nastave, bilo je gotovo redovito, više od 95 posto, neusporedivo bolje nego što se očekivalo, ali i bolje nego na ijednom fakultetu. Može se reći kako je i zajednička količina znanja naših predavača puno veća, nego predavača na bilo kojoj redovitoj visokoj školi, a svaki je od njih imao različit pristup. Bila je zanimljiva teorijska i praktična nastava gdje smo svi najviše naučili o pčelama, o onome čime ćemo se najviše baviti do kraja života. Zadovoljstvo mi je bilo što su primjerice predavači Petar Troglić i ini pčelari polaznicima mogli prenijeti određena praktična znanja iz pčelarstva“, kazao je Jerko Ivandić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Grada Sinja, poručujući kako mu je bila čast surađivati s predavačima Škole za pčelare očekujući kako će polaznici opravdati i njezin cilj.

Treći pčelarski sajam u Splitu - značajna gospodarska, turistička manifestacija

Upućeni ističu kako je riječ o educiranim pčelarima kod kojih nema gubitaka pčelinjih zajednica zbog varoze te inih bolesti, a nemaju problema ni zbog prodaje meda te inih pčelinjih proizvoda. No dobitnici zlatne, srebrne i brončane medalje na prošlogodišnjem 3. međunarodnom pčelarskom sajmu 'Dalmatina 2012', koji je lani održan u splitskom hotelu 'Zagreb' (Duilovo) u organizaciji Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, ističu svekoliko značenje te manifestacije. Rekoše kako su priređivači, osim zanimljivog izlagačkog dijela sajma s prodajnom izložbom pčelinjih proizvoda, pčelarskog pribora i opreme, predstavili i bogat, raznolik stručno-edukativni program s radionicama za sve zainteresirane posjetitelje i proizvođače meda, i proizvoda od meda.

Naglašavaju i iznimnu važnost gostiju u ulozi predavača, kao što su Matteo Giusti, dipl. ing. Agr. Iz Bolonje, koji je nazočne pčelare upoznao o problemima talijanskih pčelara, dr. sc. Maja Smodiš Škerl iz Slovenije, Nina Vukelić, dr. medicine, doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, Rajko Radivojević, Preban Kristiansen, stručni savjetnik za pčelarstvo. Dodaju kako je bila zanimljiva i slikovna prezentacija o medonosnim biljkama šume i makije - hrasta i česmine - prema knjizi Medonosne biljke kontinentalke Hrvatske, autora prof. Matije Bučara iz Petrinje, baš kao i predavanje prim. dr. sc. Josipa Lončara, dr. medicine iz Bjelovara o važnosti apiterapije kao najdjelotvornijoj pomoći iz prirode.

Autor: Nedjeljko Musulin


Tagovi

Seoski turizam Pčelari Med

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]