Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apimiel
  • 17.01.2023. 12:00

Bagremov med OPG-a Keser proglašen najboljim u Europi

Na izborno-izvještajnoj skupštini Udruge pčelara lipa između ostalog čulo se i tko je na nedavnom ocjenjivanju organskih medova APIMIEL 2022 u Italiji osvojio prvo mjesto.

Foto: Depositphotos/leimaneagita (ilustracija)
  • 2.833
  • 380
  • 0

Za predsjednika Udruge pčelara Lipa Popovača koja okuplja 105 pčelara sa 5.014 košnica ponovo izabran je Drago Plaščar.

On se na izborno-izvještajnoj skupštini 14. siječnja pohvalio kako je njihov član Dragutin Keser na nedavnom ocjenjivanju ekoloških medova APIMIEL 2022 održanom u Italiji, osvojio prvo mjesto u kategoriji monoflornog bagremovog meda, pa se može slobodno reći da je Keserov med proglašen najboljim u Europi.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir čestitala je Udruzi pčelara Lipa Popovača i pčelaru Keseru na postignutim uspjesima te je istaknula kako je Odbor svjestan važnosti pčelarstva za očuvanje biološke raznolikosti i proizvodnju hrane.

Hrvatski peludni atlas

"Želimo da i med naših pčelara bude više zastupljen u prehrani djece, stoga pohvaljujem najavu Grada Popovače, da će kao osnivač vrtića, za svu vrtićku djecu u prehranu uključiti med od lokalnih pčelara", rekla je Petir.

Dodala je da je mjera povećanja zastupljenosti hrvatskih proizvoda u kuhinjama javnih institucija važna za sve lokalne proizvođače pa tako i za pčelare, koji i dalje muku muče s nelojalnom konkurencijom i krivotvorenim medom, a sve dok nema suglasja za izmjenu Direktive o medu na EU razini, Petir je stava da moramo sami osmisliti metode kojima ćemo pripomoći da se prijevarama stane na kraj.

Marijana Petir posjetila je Udrugu pčelara Lipa iz Popovače

U Centru za sigurnost i kvalitetu hrane koji je nedavno otvoren pri Nastavnom Zavodu za javno zdravstvo dr.Andrija Štampar provodit će se analize koje bi prema mišljenju zastupnice Petir mogle poslužiti i za uspostavu Hrvatskog peludnog atlasa jer se na području cijele RH prikupljaju uzorci s ciljem utvrđivanja peludnih svojstava kako bi se došlo do markera koji su jedinstveni za RH, a što može biti ključan faktor u otkrivanju patvorina meda i njegovog lažnog deklariranja.

Potpore po pčelinjoj zajednici

Rekla je da osobno med kupuje uvijek od lokalnih pčelara i onih koje poznaje, a na to poziva i druge građane, kako bi bili sigurni da ne kupuju "mačka u vreći".

Istaknula je i da prema novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, pčelarstvo je postalo zasebna sektorska politika, za koju je za razdoblje 2023.-2027. osigurano 60 posto više novca za hrvatske pčelare, tj. više od 18,5 milijuna eura. 

Slavonski pčelari apeliraju - vratite nam potpore po košnici

"Ja osobno, a takva su razmišljanja i Odbora za poljoprivredu zagovaramo da se ta sredstva raspodijele na način i u svrhu kako bi dala dodanu vrijednost jer nije potrebno svake godine nabavljati jednu te istu opremu, već ono što pčelarima stvarno treba", pojasnila je. Smatra kako veće napore svi zajedno moramo uložiti u pronalaženje modela za uvođenje potpore po pčelinjoj zajednici jer bi se tako najbolje vrednovala oprašivačka uloga pčela.

Napomenula je da do sada pčelari nisu bili zastupljeni u mjerama ruralnog razvoja te da se nada kako će se to ubuduće promijeniti.


Tagovi

Drago Plaščar Dragutin Keser Marijana Petir Bagremov med APIMIEL


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]