Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bagremov med
  • 02.06.2021. 10:00

Bagrem izmrzao u zemljama u okruženju - očekuje se rast cene meda

Tragedija je u tome što će tek mali broj pčelara imati priliku da izvrca bilo koju količinu bagremovog meda. Mnogi pčelari su izašli iz zime sa slabim pčelinjim zajednicama, piše SPOS.

Foto: Depositphotos/petia_stoycheva.abv.bg
  • 392
  • 33
  • 0

Bagrem je na mnogim lokacijama u Srbiji izmrzao, ali je bilo značajnih površina gde nije, samo su bile manje dostupne pčelarima zbog nemogućnosti adekvatne selidbe, te taj bagrem nije do kraja iskorišćen, između ostalog i zbog lošeg vremena tokom drugog bagrema, a treći bagrem imaće priliku da se pokaže u narednim danima, jer se od sutra očekuje izvesno otopljenje i bar nekoliko dana bez kiše, procene su Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Tamo gde je bagrema ipak bilo, prinosi su "šareni", od 4-5 kg pa do 10-12 kg vrcanog meda po uzimljenoj košnici. Vrcanje meda tek počinje, ali radi se o ozbiljnim procenama. Tragedija je u tome što će tek mali broj pčelara imati priliku da izvrca bilo koju količinu bagremovog meda. Mnogi pčelari su izašli iz zime sa slabim pčelinjim zajednicama.

U drugim zemljama, poput Hrvatske, bagremovog meda skoro da uopšte nema, jer su vremenske prilike bile, kako ocenjuje SPOS, katastrofalne u vreme cvetanja bagrema tamo gde nije izmrzao, a bilo je dosta izmrzavanja. 

Padavine u vreme cvetanja bagrema - zadržaće prošlogodišnju cenu meda?

Mađarska ove godine praktično nema ovog meda, pre svega zbog masovnog izmrzavanja od preko 90 odsto, a i tamo gde nije, nije ni medio zbog niskih temperatura i kišnog vremena tokom cvetanja. I u Rumuniji je slična situacija kao u Mađarskoj - nije davao nektar zbog niskih noćnih temperatura. 

U Italiji je bagrem totalno podbacio, pre svega zbog loših vremenskih prilika tokom cvetanja. Na oficijalnoj fejsbuk grupi objavili su fotografiju prazne tegle, za koju u šali, uz crni humor naravno, kažu da je ovogodišnji prinos bagremovog meda, da je med "jako svetao i sa minimalnom vlagom".

"Na osnovu svega navedenog, da se zaključiti da cena bagremovog meda vrhunskog kvaliteta kakvog naše pčele proizvode, ne bi trebalo da pada, a može se očekivati i izvestan rast, što će vreme pokazati ili demantovati. U dogledno vreme, nakon obavljanja komunikacije sa kupcima širom Evrope, moći ćemo da objavimo prve cene bagremovog meda", zaključak je SPOS-a.


Izvori

SPOS


Tagovi

Cvetanje bagrema Bagremov med Izmrzavanje Rast cene Med


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...