Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako pravilno posaditi voćke i obogatiti tlo?

Jesen je pravo vrijeme za sadnju voćaka zbog toga što se one na taj način do prave zime ukorijene i miruju do proljeća. Voćke posađene u jesen u velikoj su prednosti od onih sađenih u rano proljeće jer su ranije spremne na novu vegetacijsku sezonu. Osim toga, često nam vremenske prilike u veljači i ožujku ne dozvole rad u voćnjaku pa se proljetna sadnja protegne na travanj, a tada je dosta kasno za sadnju i biljke se teže pripreme za visoke temperature i sušu ljeti.

Koje voćke ćemo saditi i odabrati za naš voćnjak ovisi o vlastitim potrebama, klimi i mogućnosti nabavke kvalitetnog sadnog materijala.

Matija Brinjak širi svoju djelatnost i na trešnje

Matija Brinjak iz Velikog Banovca počeo se baviti poljoprivrednom 2017. godine kada su krenuli s običnim uzgojem jagoda. Nakon 3 godine, kada su mijenjali nasad jagoda, došla su na ideju horizontalnog visećeg uzgoja jagoda. Privukao je pažnju zbog načina sadnje jagoda koji se u rijetko viđa. Riječ je o horizontalnom visećem uzgoju, koji osim što vizualno lijepo izgleda lakši je za održavanje i štedi prostor.

No, Matija je odlučio proširiti djelatnost svog OPG-a pa na svom imanju sada sadi i trešnje. Novi je nasad trešanja probni i eksperimentalni nasad koji ako se pokaže dobar namjerava širiti. Posadili su 120 stabala. Izbor glavnih sorata su Regina i Burlat (to su sve hruštevi), a kao oprašivači poslužit će sorte Cordia i Lapins. Matija je odabrao trešnju kao voćku jer će s njom imati manje posla, a osim toga trešnja dolazi na branje poslije sezone jagoda pa će se tako ponuda OPG-a proširiti.

Savjeti za sadnju voćaka

Raster sadnje je 3 x 4,5 metra kako bi bila lakša međuredna obrada, a da na maloj površini zemlje posade što veći broj sadnica.

Tlo voćnjaka je ilovasto pa ga je jako važno obogatiti. Ilovasto tlo siromašno je humusom tako da je od velike važnosti da dodamo organsko gnojivo visoke kvalitete. Prilikom sadnje koristili su humus koji se stavio u sadnu jamu, a nakon toga koristili su ekološko organsko gnojivo Plantella Organik, kojeg su izabrali zbog već odličnih rezultata u svojim nasadima jagodama .

Kada dodajemo Pantella Organik, ne sadimo direktno u gnojivo već rasporedimo gnojivo oko korijena udaljeno od debla bar 10-15 cm. Plantella Organik je organsko univerzalno gnojivo s dugotrajnim djelovanjem koje povećava rodnost tla te poboljšava kvalitetu i količinu uroda. Sadrži visok postotak organske tvari koja će obogatiti ilovasto tlo i osigurati kvalitetan rast.  Ono je 100% organsko i peletirano je, te aktivno djeluju tijekom 6 mjeseci i duže.

Trešnja je voćka koja treba bogato tlo zato i jesu odabrali Plantellu Organik koja će svojim sadržajem (dušikom, fosforom, kalijem, kalcijem, svim što sadrži) obogatiti sastav zemlje. Osim toga sadrži huminske i fulvinske kiseline koje će stvoriti veći postotak humusa u tlu istokao što je u ilovastom tlu važno da se regulira Ph vrijednost kako bi biljka mogla usvojiti sva hranjiva koja se u tlu nalaze.

Njega starijih voćaka u jesen

U jesen moramo prihraniti i starije voćke u našim okućnicama i voćnjacima. Plantella Organik osim za nove nasade, kao što je nasad Matije Brinjaka, može se koristiti i za starije nasade.

Voćnjake možemo gnojiti do 2 puta godišnje organskim gnojivima i rasporedimo dozu prema starosti, bujnosti samog stabla, voćke, kulture koju uzgajamo. Bilo bi dobro da vodimo evidenciju koliko smo kojem stablu dodali gnojiva. Znači što se sadnica veća, bujnija, starija, to dozu pojačavamo. Dokazano je u pokusima, da korištenjem Plantelle Organik u trajnim nasadima dobivamo veći urod za 30%, a plodovi su bolje kvalitete, sočniji i zdraviji  te brže sazrijevaju .

Primjenom Plantella organika prilikom sadnje, kao što je to učinio Matija, biljke će od početka imati dobar poticaj za pravilan rast.  Stoga, nije upitno kako će upravo nasad OPG-a Brinjak uz pomoć Plantelle Organik biti primjer mnogim voćarima.

Stručna savjetnica PLANTELLA Unichem Agro d.o.o.
bacc.ing.agr. Milica Sekulić
Plantella.hr/  info@plantella.hr
092 194 1694 

foto/video: Unichem Agro