Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako kombinirati i njegovati balkonsko cvijeće? 

S  ljetnim cvijećem i balkonskim biljkama, svake sezone možete stvoriti poseban ugođaj na svojoj terasi ili balkonu. Uz pomoć njih, prostor dobiva potpuno nov, svjež izgled, pun života.

Institut za boje Pantone najavio je in boje za ovu godinu, a taj trend prati cijela modna industrija. Vrtlari ih vole slijediti, pa ih uključuju u razne cvjetne kombinacije. Odaberite onu koja vam se sviđa, posadite sadnice u najkvalitetniji supstrat Plantella Balkoniu i redovito gnojite specijalnim gnojivom Plantella Cvet, prepustite se mašti i uživajte u šarenilu cvijeća! 

Evo o kojim kombinacijama je riječ: 

Ukrasne trave, verbena i milijun zvona  

Ukrasne trave već su dugi niz godina kraljice hrvatskih kombinacija cvijeća, a i ova godina neće proći bez njih. Ekstravagancija i dinamičnost u cvjetnoj sadnji pripadaju crveno lisnoj Pennisetum x advena "Vatromet". 

S lijeve strane prostor je iskorišten ukrasnim dvobojnim lišćem Dorotheanthus bellidiformis "Mezoo" kojeg morate nabaviti jer je pogodan i za sunčane i sjenovite položaje. Nezahtjevan  je za sadnju i nikada ne razočara. Na fotografiji je prednja strana ružičasta  Verbena "Lanai® Twister Pink" okružena rascvjetanim milijun zvona Calibrachoa x hybrida "Deep Blue".

Bidens i skevola

Cvjetna eksplozija boja započinje narančastim Bidens ferulifolia i kombinira se s tamnoplavom visećom petunijom. Lysimachia nummularia "Goldiocks"- zlatna puzavica je posađena u prvi plan i svestrana je korisna viseća trajnica, koja se obično ne odbacuje.

Ljubičasti batat Ipomea batata "Black Tone" s listovima u obliku srca dijeli kombinaciju na dva dijela. Promjenjivi narančasti cvjetovi Lantana camara lijepo su isprepleteni s preostalim narančastim cvjetovima. Modna nijansa u drugom dijelu nastavlja plavo čudo Scaevola aemula 'Blue Wonder'.

Gazania, suzana i lobelija

U  balkonskim kombinacijama uvijek možemo koristiti jednogodišnje biljke kao što su Gazania rigens "Big Kiss Orange", koje impresionira predivnim cvijećem, a podnosi sušu. Cvjetni modni dodatak u kombinaciji  je ljubičasta kadulja Salvia farinacea i ispred nje  Lobelia erinus "Curacao Blue", koja u vrijeme bujnog cvijeća ne može ostati nezamijećena. 

Ispred se nalazi i crnooka Susana. Sprijeda Thunbergia alata Sunny Susi "Red Orange" s dvostrukom dekorativnom ulogom, uglavnom zbog bujnog zelenila, koje se brzo prelijeva preko ruba posude i atraktivnih narančastih cvjetova. Tamnolisna djetelina Oxalis vulcanicola "Dark Form" stara je poznanica u kombinacijama. 

Dalija i nemezija

U kombinaciji svu pažnju uzima dalija s ogromnim ružičastim cvjetovima Dahlia Sincerity "Rose Bicolor". Njezin bujan rast zahtijeva prostrana korita koja će omogućiti idealne uvjete za rast.  Kombinacija se nastavlja s lijeve strane mirisnim Iberisom Lobularia maritima "Snow Princess" i sitno cvjetajućom dvobojnom Nemesia strumosa Fairy Kisses "Vanilla berry". S velikim brojem cvjetova, oboje okružuju daliju. (naslovna fotografija)

Ako želite nešto posebno kao strukturnu biljku, odaberite ćete viseću Lophospermum erubescens Lofos "Wine-Red" s oblikom javorovog lista i lnezajevkastim cvjetovima. Ovi žuti cvjetovi pripadaju jednogodišnjem, izdržljivom zlatniku Asteriscus maritimus Aurelia "Early Gold".

Besplatni vodič "Najljepše balkonske kombinacije" preuzmite OVDJE.

Plantella proizvodi za njegu balkonskog cvijeća

Za sadnju balkonskog bilja odaberite  5-komponentnu zemlju za balkonske biljke Plantella Balkonia.

  • Najkvalitetniji humusni treseti i zeleni kompost pružaju biljkama stabilnost i organsku ishranu
  • Supstrat zadovoljava potrebe za svim potrebnim mineralima i hranjivim tvarima, a učinak je dugotrajan
  • BIO-vlakna omogućavaju zadržavanje vode i hranjivih tvari u području korijena 
  • Guano omogućuje bolji rast i razvoj.
  • Aktivatori cvatnje potiču razvoj više cvjetnih pupoljaka, povećavajući tako bujnost

Gdje god biljke rasle važno je održavati ih u dobroj kondiciji što postižemo upotrebom pravog gnojiva. Plantella Cvet i List su tekuća gnojiva bogata hranjivima ali i vitaminima koji uz  prisutnost algi još više pojačavaju otpornost biljki i održavaju  ih u dobroj formi.

Za sadržaje o vrtlarenju posjetite web stranicu Plantella.hr na kojoj možete dobiti puno kvalitetnih i provjerenih savjeta. Pratite nas i preko naših besplatnih webinara na Facebooku Plantella.hr ili nas kontaktirajte na 092 194 1694 i info@plantella.hr.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

foto/video: Unichem Agro