Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

OPG Budić: Uzgoj i zaštita povrća na prirodan način

Obiteljsko gospodarstvo Budić bavi se povrćarskom proizvodnjom zadnjih 10-ak godina. Ukupna proizvodnja obavlja se u 8 plastenika i na 4 hektara površine u mjestu Ciglenik pored Kutjeva. Obitelj proizvodi kvalitetne presadnice i povrće, a najtraženije su rajčice, krastavci, paprike. Svoje proizvode prodaju na tržnicama Požeškog kraja i na kućnom pragu. Kupci već godinama prepoznaju kvalitetu uzgojenog povrća i presadnica te rado kupuju od OPG Budić sve što proizvedu.

Temelj i cilj proizvodnje je organski pristup uzgoja na sveukupnoj površini. Za uzgoj i kvalitetu koriste Bio Plantella liniju proizvoda

Uzgoj u plastenicima osigurava redovit i kvalitetan prinos

Obitelj Budić jedine prihode ostvaruje povrćarskom proizvodnjom i odlučili su se na zdraviji, organski pristup uzgoja. Zbog mogućih promjena vremena, kišovitih proljeća i hladnih jeseni OPG Budić veliki dio povrća uzgaja u plastenicima i time osiguravaju i kvalitetan proizvod za tržište. Uzgoj u plastenicima traži puno ručnog ljudskog rada i vremena.

Mogući problemi pri uzgoju plodovitog povrća

Zadnjih godina primijetili su u plastenicima rano pojavljivanje štetnika i bolesti. Najvažnije je da se štetnici i bolesti primijete na vrijeme i počnu tretirati što prirodnijim sredstvima. 

  • Plamenjače, pepelnice, plijesni...

Nakon puno vlage i kiše nažalost pojavljuju se bolesti plamenjače, pepelnice i plijesni. Ove bolesti kada se rašire i kada ih ne spriječimo u stanju su potpuno uništiti naše biljke. Važno je djelovati preventivno kako se bolesti ne bi pojavile. Preventivno štitimo sadnice tako, da ih prskamo sredstvom na bazi poljske preslice Bio Plantella Vital za rajčice. Poljska preslica je iznimno bogata silicijem, kalcijem i drugim mineralima i vitaminima, čime jača stanične stijenke biljaka i potiče zdrav rast rajčica i plodovitog povrća. Kada se bolest pojavi teško vraćamo biljke u potpunu formu. Pokušamo s odstranjivanjem zaraženih listova i primjenom zaštite poštujući karencu.

  • Nedostatak kalcija - trulež plodova 

Na plodovima rajčice, paprike, patlidžana često se pojave tamne fleke-trulež koja nastaje zbog neusvajanja kalcija. Najbolje sredstvo protiv najčešćeg uzroka truleži je Bio Plantella Kalcijevo lisno gnojivo za rajčice koje djeluje kao biostimulator, gnojivo i korektor za nedostatak kalcija. Istovremeno smanjuje i rizik od gorke pjegavosti, a aminokiseline kao prirodni biostimulator poboljšavaju prijenos kalcija i ostalih mikroelemenata u biljku.

  • Razni leteći štetnici poput tripsa, štitasti moljci...

Često nam štetnici naprave veliku štetu jer ih nismo na vrijeme primijetili ili su se razmnožili u velikom broju. Bio Plantella Žute ljepljive ploče nam pomažu da prepoznamo štetnike, ali i da smanjimo njihovu brojnost. Protiv svih letećih štetnika postavimo u povrtnjak Bio Plantella Žute ljepljive ploče protiv štetnika kao što su lisne uši, štitasti moljci... Na precizno odabranu žutu boju štetnici se zalijepe i time smanjujemo njihovu populaciju. Bio Plantella Žute ljepljive ploče se vješaju specijalnim dodanim žičicama ili  postavljaju u vrt na kolce i u cvjetna korita. 

foto: lijevo: Uši na biljkama efikasno tretiramo prirodnim sredstvom Bio PLantella Thymi; desno: Bio Plantella žute ljepljive ploče  namjestimo odmah nakon sadnje

  • Uši, grinje, tripsi...

Na mladim izbojima i listovima svih biljaka rado se pojavljuju sitne male lisne uši koje mogu jako naštetiti cijeloj biljci. Hrane se biljnim sokovima i potpuno iscrpe biljku, a brzo se razmnožavaju. Čim primijetimo nepravilne oblike listova, moramo pregledati lišće i znati prepoznati lisne uši. Za zaštitu od uši, grinja, tripsa, i drugih štetnika koristimo sprej na osnovi prirodnih biljaka kleka i timijana Bio Plantella Thymi. Prskamo kod prve pojave i zatim još dva puta Thymijem ponovo prskamo drugi dan.  U razmaku od tri dana, kako povrće, tako i voćke i ukrasno cvijeće. Ako pada kiša ponovimo. 

Probleme gusjenica i veće brojnosti ušiju na ružama i hibiskusu okućnice najefikasnije rješava prirodni insekticid Bio Plantella Flora Kenyatox verde plus na bazi piretrina iz biljke Dalmatinskog buhača koji štetnike uništi trenutno i kontaktno.

"Svi oni koji presadnice tek sada presađuju u svoje vrtove neka sadnice zaliju otopinom Bio Plantella Vita, stimulansom na bazi aminokiselina i vitamina. Korijen će biti jači, a biljka će biti otpornija na presadnju, ali i na promjene temperatura", savjetuje Kristina Budić.

Više savjeta o vrtlarenju možete naći na web stranici Plantella.hr ili pratite naše webinare na FB stranici Plantella.hr.

foto/video: Unichem Agro