Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Enjingi vrhunska vina proizvodi u skladu s prirodom i uz pomoć Plantelle

Obitelj Enjingi danas obrađuje 50 hektara vinograda na položajima Hrnjevac, Venje i Mitrovac u Kutjevačkom vinogorju. Vinogradi su podignuti na osunčanim, južnim obroncima Krndije na izuzetnim ilovastim, pjeskovito-ilovastim i kamenitim tlima, na podlozi od škriljevca i granita. Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima te stoga nose eko markicu. 

Novi nasadi podižu se u gustom sklopu

Vinogradi stariji od 35 godina brižno se čuvaju zbog izuzetne kvalitete koju daju, a novi nasadi se podižu u gustom sklopu, do 8500 trsova po hektaru. Takav način uzgoja omogućava opterećenje manje od kilogram grožđa po trsu i postizanje visoke kvalitete vina. Niski prinosi, 7-8 tona po hektaru, a u specijalnim berbama (kasne berbe, izborne berbe) i manji od 5 tona po hektaru izvlače najbolje iz sorata Graševine, Rajnskog rizlinga, Zweigelta, Pinota crnog, Pinota sivog, Traminca mirisnog, Sauvignona, Cabernet sauvignona, Merlota i Rizvanca.

Vlastito stajsko gnojivo upotpunjeno Plantella Organik gnojivom

Osim vinograda, na ukupno 200 hektara nalaze se i livade oranice i pašnjaci po kojima boravi i 250 grla Angus goveda. Goveda se uzgajaju prvenstveno za proizvodnju vlastitog kvalitetnog stajskog gnojiva. Zbog male količine stajnjaka, kojeg godišnje proizvedu goveda (par tona), kao dodatak Ivan Enjingi se odlučio za visoko kvalitetno organsko gnojivo Plantellu Organik koje se koristi ekološkom uzgoju trajnih nasada kao što je vinograd kako bi sve ostalo u parametrima najkvalitetnije eko proizvodnje koja traje već 36 godina. Kako goveda pasu i po vinogradu, važno mu je kvalitetno organsko gnojivo koje će pomoći i za dobru ispašu, a sve to pruža mu Plantella Organik za ekološki uzgoj.

U Plantellinim pokusim u vinogradima rezultati su bili 30% veći prinosi te veći sadržaj šećera i vitamina u grožđu kojeg se ispitivalo.

Prezentacija o organskoj gnojidbi vinograda 

U najstarijem vinogradu Ivana Enjingia u Hrnjevcu odžana je prezentacija o organskoj gnojidbi vinogradarima. Predavanje na terenu održala je Milica Sekulić, agronom i stručni savjetnik za organska gnojiva Plantella. Na terenu se pokazala konkretna primjena ekološkog Plantella Organika deoponatorom na dubini od cca 30 cm. Okupljeni vinogradari saznali su kako primijeniti ovo vrhunsko gnojivo, kako se prijaviti na sufinancirane natječaje za poticaj o korištenju organskih gnojiva i sve detalje o primjeni i proizvodnji Plantella organskih gnojiva.

foto: Ivan Enjingi i Milica Sekulić u društvu D. Ergović s Poljoprivredne TV

Stari vinogradi Enjingi posebno se njeguju 

Najstariji vinograd je zatravnjen i na njemu krave vrše ispašu više od pola godine. Kad bi se ti vinogradi gnojili stajnjakom od krava, ispaša ne bi bila moguća. Ovih dana je obavljena osnovna jesenska organska gnojidba Plantella Organikom. Gnojivo se deponiralo klasičnim deponatorom na 20-30 cm dubine. Na taj način se neće poremetiti sustav trave te će se trava normalno razvijati, a goveda će nastaviti pasti travu u vinogradu.

Plantella Organik

  • 100% organsko gnojivo s dugotrajnim djelovanjem i do šest mjeseci
  • upotrebljava se za ekološku proizvodnju
  • povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda
  • karakterizira ga mala potrošnja te poboljšanje prozračnosti tla i povećanje sposobnosti zadržavanja vode
  • bogato je i huminskim i fulminskim kiselinama koje pomažu pri stvaranju humusa
  • sadrži najviši postotak suhe tvari, najviši postotak organske tvari, a upravo je to potrebno u zemlji

foto: dodavanje Plantella Organik u deponator gnojiva

Iskustvo poznatog vinogradara Ivana Enjingia 

"Sve činim da proizvodim što je moguće bolje, ali najvažnije je da bude najzdravije i za to sam puno međunarodnih nagrada dobio" ističe Ivan i dodaje kako je Plantella Organik gnojivo sa visokim postotkom suhe tvari koje osigurava normalan razvoj loze te dobru i veliku količinu grožđa. "Za visokokvalitetno vino važno je odabrati pravi položaj, sastav tla koji igra veliku ulogu, nadmorsku visinu i imati južnu ekspoziciju svjetla, a iza toga je i podloga onih loza koje se sade, sorte, gnojidba i rezidba" naglašava Ivan Enjingi. Osim tih uvjeta, bitno je sa tim vinogradom živjeti i imati osjećaj za njega, a ne gledat samo ekonomske rezultate, dodaje ovaj poznati vinogradar.

Njegovo visokokvalitetno vino iz ekološkog uzgoja Venje prepoznato je u cijelom svijetu, kako crno tako i bijelo. Ipak, u Ivanovu srcu posebno mjesto zauzima graševina"Izdvajam ju zato što je najbolja. Puno ti više vraća nego što joj daješ." objašnjava.

Prava lektira hrvatskog vinarstva

I upravo predan rad i kvaliteta dobivena ekološkom proizvodnjom proširili su Ivanova vina širom svijeta. Glavno tržište još uvijek je Hrvatska, ali izvozi i u Ameriku, Aziju i širom Europe. Korištenje Plantelle Organik pomoći će mu smanjiti troškove proizvodnje, ali i povećati urod te samu kvalitetu što će ga odvesti po još novih svjetskih nagrada i zadovoljnih kupaca. To će potvrditi njegov status prave lektire hrvatskog vinarstva, kako ga je prozvala stručna savjetnica Plantelle Milica Sekulić.

Video zašto se Ivan Enjingi odlučio u pripremu tla za zimu dodati 100% organsko gnojivo Plantellu Organik i kako će mu to pomoći u njegovoj poznatoj ekološkoj proizvodnji pogledajte OVDJE.

Besplatni stručni savjeti za vrt:  092 194 1694 i 01 621 3966 ili na NapraviVrt.hr

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, Plantella savjetnik Unichem Agro

foto: Unichem Agro