Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Očekujte dobru berbu uz njegu vinograda Plantella organskim gnojivima!

Želja svakog vinogradara je da iz godine u godinu u svom vinogradu ostvari planiran prinos odgovarajuće kakvoće.

Najvažniji zahvat i pristup koji direktno utječe na prinos je gnojidba. Loza za svoj rast i plodonošenje treba najbolju planiranu godišnju gnojidbu. Efekt organske gnojidbe je stvaranje humusa i obogaćivanje organske tvari u tlu.

Zašto je humus važan u tlu?

Svaki trs vinove loze, koji je dao bogat urod i kvalitetan plod, iscrpio je tlo. Zato je jako bitno svake godine gnojiti Plantella specijalnim organskim gnojivima za vinograde da bi nadoknadili taj gubitak organske tvari. Organskom gnojidbom Plantella Organikom za vinograd pospješujemo stvaranje humusa u tlu.

Tlo koje obiluje humusom ima dobar vodo-zračni odnos a u takvom tlu korijen može lakše uzeti sva ona hranjiva koja su mu dostupna, regulira se pH tla. Humusne tvari igraju ključnu ulogu u plodnosti tla i biljnoj ishrani. Biljke uzgojene na tlima koja sadrže odgovarajući postotak tih tvari su zdravije, daju veći prinos, a ubrani su plodovi bolje prehrambene kvalitete.

Njega najboljeg vinograda Braće Plančić s otoka Hvara

Vinarija Braća Plančić nakon više godina tišine konačno je otvorila svoj podrum i počela s obnovom svojih vinograda koja vode tri brata Plančić i kćer jednog od braće, Magdalena. Sjedište vinarije je u mjestu Vrbanj, a godišnja proizvodnja vina je 75.000 boca. Sva su vina proizvedena od grožđa isključivo od autohtonih hvarskih sorti Bogdanuša, Parč bijele te Dernekuša i Plavca malog crne sorte.

Posebna se pažnja posvetila najboljem lokalitetu Dubje s kojeg se dobiva Pharos Grand Cru vrhunsko suho crno vino, kontroliranog zemljopisnog podrijetla hvarskog vinogorja. Proizvodi se na 220 terasa i visinskom razlikom od 150 metara te ručnim izborom i berbom najboljeg grožđa uz prosiječan rod od 0,5 kg po čokotu od autohtone dalmatinske sorte Plavac mali te autohtone hvarske sorte Dernekuša.

Na ovako specifičnoj lokaciji u srcu otoka Hvara, s puno kamena a malo zemlje treba znati njegovati, ručnom obradom vinograd, kako bi se dobilo najbolje od grožđa. Uz rezidbu i zaštitu od bolesti jednako je važan pristup gnojidbi vinograda.

Propusno tlo s malo organske tvari tražilo je primjenu kvalitetnog organskog gnojiva. Izbor je pao na Plantella organik za vinograde. Peletirano gnojivo s visokim postotkom suhe i organske tvari kako bi se tlo obogatilo humusom, a tako se lakše usvajaju hranjiva koja samo gnojivo sadrži. Gnojivo sadrži sva važna makro i mikro hranjiva (N, P, K, Ca, B, Mg...) u organskom obliku koja se oslobađaju tijekom 6-8 mjeseci, ali u gnojivo su dodani prirodni bentonit i zeolit s puno prirodnih minerala.

Zeolitna brašna bolje zadržavaju dušikove spojeve, dok bentonit ima sposobnost bubrenja da veže i zadržava velike količine vode. To sprječava ispiranje hranjivih tvari i vode, rahli tla i olakšava cirkulaciju. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, što čini biljke otpornije na bolest i štetnike. Visoki udio organske tvari poboljšava kationsku izmjenu u tlu. Sve to utječe na rodnost, kvalitetu i na veći prirast od 30%. Gnojivo sadrži i željezo u obliku kelata i sulfata, koji su iznimno brzo topivi i zato najučinkovitije djeluju i sprječavaju pojavu kloroze.

Gnojidbom Plantella Organikom za vinograde svake godine na lokaciji Dubje, dobivamo vrhunsko grožđe za vrhunsko vino Pharos Grand Cru Braće Plančić.

Nagrade su dokaz vrhunske kvalitete vina Saše Bernobića, OH WINE, koji lozu gnoji Plantellom Organikom za vinograde.

Kako dozirati i primjeniti Plantella organik za vinograde?

Plantella Organikom za vinograd gnojimo kod sadnje vinograda za temeljnu pripremu tla i početno gnojenje, kao i za redovito temeljnjo gnojenje loze, posebno u jesen i rano proljeće. Gnojimo kroz cijeli period rasta od veljače do studenog.

  • Priprema tla prije sadnje vinove loze: 1-2 kg na 5 m / 2-4 t na ha
  • Gnojenje vinove loze u punoj plodnosti: 0,5-1 kg na 5 m2 / 1-2 t na ha

Besplatni stručni savjeti: 092 194 1694 i 01 621 39 66 ili na NapraviVrt.hr
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro

Foto: depositphotos.com/naticastillog