Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Prepoznajte na vrijeme nedostatak cinka na kukuruzu

Prvi dio godine koji je bio kišan i hladan poput ove doveo je do poremećaja normalnog usvajanja hraniva za biljku. Kada pritom dodamo blokadu elemenata zbog kiselosti tla, pri tome misleći prvenstveno na fosfor i cink onda biljka to krene pokazivati na svojim vegetativnim dijelovima, prvenstveno na svojim listovima

Koji su simptomi nedostatka cinka?

Simptomi nedostatka cinka odražavaju se na vizualno stanje biljke: manje su, a mladi listovi su prvi na koje utječe intervenozna kloroza (cink je element koji je slabo mobilan u biljkama). Cink je također uključen u metabolizam dušika u biljci. Kod biljaka kojima nedostaje cinka, sinteza proteina je značajno reducirana te dolazi do akumulacije amida i amino kiselina. Cink omogućuje stvaranje određenih auksina i hormona rasta (sinteza triptofana). Nedostatak cinka uzrokuje nakupljanje NO3-, koji je toksičan za biljke. Usjevi koji najviše trebaju cink su: kukuruz, lan, grah i voćke. Nedostatak cinka kod biljaka koje imaju usporen razvoj, međužilna kloroza se pojavljuje na najmlađim listovima, kraća su čvorišta i česte su pojave deformacije mladih listova. Cvjetanje i zrelost se odgađaju.

foto: Nedostatak mikroelemenata na kukuruzu

Visoke temperature, stalni stres... Kako pomoći biljkama?

U tjednima koji slijede najavljene su visoke dnevne temperature, preko 30⁰C. Biljke su konstantno izložene stresu i potrebna im je pomoć kako bi one na kraju mogle dati očekivani prinos.

Najbolja pomoć za biljku u ovom vegetacijskom periodu je kombinacija hraniva i aminokiselina biljnog porijekla. 

Proizvod od tvrtke Timac Agro nudi rješenje za ovakve vrste usjeva. Fertileader Axis je proizvod koji sadrži dušik, fosfor, mangan, cink te aminokiselinski kompleks Seactive. Ovaj tekući biostimulator pomaže usjevima lakše podnijeti stresne uvjete koji se javljaju tijekom vegetacije kao što su visoke ili niske temperature, nedostatak vlage, velika temperaturna kolebanja, vremenske nepogode i sl. Primjenom ovog biostimulatora omogućit ćemo biljci da se izvuče iz stanja stresa i blokade te nastavi normalan rast i razvoj te pripremiti biljku za bitan period koji dolazi, prijelaz iz vegetativne faze u generativnu fazu. 

foto: Usporedba primjene Fertileader Axisa s kontrolom

Na koji način Seactive kompleks djeluje?

Seactive kompleks je biostimulativni organski kompleks dobiven ekstrakcijom iz morskih algi. Njegova uloga je poboljšati pristupačnost hranjiva iz gnojiva i povećati brzinu usvajanja i translokacije hranjiva u biljci. Pozitivno utječe na rast korijena biljaka i usvajanje hranjiva kao i njegovo efikasnije iskorištavanje u biljci. Pospješuje proces fotosinteze i osigurava visok, kvalitetan i stabilan prinos u uvjetima abiotskog stresa. Osim aminokiselina koje su biljnog porijekla ovaj proizvod sadrži glicin-betain kao antistresnu tvar. Tu je i IPA, koji je poput "skretničara na raskrižju", on u proizvodima potiče sistemičan unos i transport minerala i vode tamo gdje su najveće potrebe za tim.

Primjena

  • U folijarnoj primjeni aplikacija se obavlja svim tipovima standardnih prskalica i atomizera uz upotrebu 200 – 400 l/ha vode za ratarske kulture, industrijsko bilje, povrće i cvijeće, te 600 – 1.000 l/ha za voćnjake i vinograde
  • Doza je 3 do 5 l/ha (vrijeme primjene i doza ovisi o kulturi i fenofazi u kojoj se biljka nalazi)

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 1 618 7862 ili office@hr.timacagro.com

foto: Timac Agro d.o.o.